Skall de trogna vårdas eller agas?

Politik2008-06-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Socialdemokraternas valstrategi inför 2010 är nu ute i offentligheten. Man har sänt ut ett inriktningsdokument till medlemmarna där nya målgrupper och argument pekas ut.
De främsta att förvänta sig charmoffensiver är medelinkomsttagare med barn i storstäderna. På andra plats kommer kvinnliga pensionärer och så vidare.

Sådana tydliga prioriteringsordningar kan tyckas vara krassa utgångspunkter för att frambringa ideologisk entusiasm, men sådana är förutsättningarna för realpolitik. Intressant är partisekreteraren Marita Ulvskogs generella blick för det strategiska spelet: "Viktigaste är de outtröttliga väljare som alltid röstar på oss, men problemet är att det räcker inte med de 35 procenten av väljarna. Vi måste ha förmåga att berätta för fler grupper vad vi vill."
Här framträder en uppenbar skillnad mot den borgerliga alliansens syn på saken. Inom de borgerliga partierna har man i varierande mån ägnat sig åt att köra över de egna kärnväljarna för att göra sig intressant för nya grupper. Framför allt moderaterna och kristdemokraterna har bedrivit denna sorts företag med stor energi. Men utan att det åtminstone till dags dato har gett resultat. Kristdemokraterna balanserar på fyraprocentsspärren som de brukar, och moderaterna ligger sedan en tid på drygt tjugo - som de brukar.
I moderaternas fall håller nonchalansen av kärnväljare på att bli smått sensationell. Såväl ideologiska liberaler som konservativa som varierande grupper inom den strävsamma medelklassen har fått erfara direkta attacker riktade mot sina sakrala områden. Fredrik Reinfeldt har också förklarat att det handlar om ett helt nytt parti än förut med det underförstådda budet att det också är helt ny politik än förut som gäller.

Allt bygger förstås på förutsättningen att kärnväljarna, de som Ulvskog kallar outtröttliga, ändå är lojala hela vägen. Om det blir fallet återstår att se, men det är intressant att socialdemokraterna väljer en helt annan linje. De outtröttliga väljarna är inte de som kommer sist i Ulvskogs kalkyl, tvärtom de är uttryckligen de viktigaste.
Den socialdemokratiska breddningen av väljarstödet kommer, om man skall tro partiledningen, att ske med respekt för de värderingar som den traditionella väljarbasen bekänner sig till. Kärnväljarna skall kunna känna sig hemma.
Alldeles oaktat sakfrågorna är det två helt olika strategier som kommer att prövas mot varandra i valet 2010. Trots att de båda regeringsalternativen kan komma att ligga nära varandra i de reella sakfrågorna. Politiska slutsatser kommer att kunna dras för många år framöver.