Skatten är inte allt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Inte mycket visade det sig, enligt de som sammanställt enkäten. Med tanke på vilka beställarna är kan man knappast misstänka att resultatet är vinklat efter ett önskat utfall.
Men samtidigt är det inget bevis för att en lägre skatt inte är viktig för valet av ort om man väljer mellan olika platser att flytta till. Däremot är det självklart viktigare vad man får för skatten man betalar.
Vad gäller sjukvården har jag mycket svårt att förstå att de som svarat menar att Gotland "har en bit kvar innan man fullt ut klarar av att svara upp mot kraven/förväntningarna." Min erfarenhet är tvärtom att många från framför allt stockholmsområdet är lyriska över hur vården här fungerar vad gäller tillgänglighet och bemötande.
Gustaf Hoffstedt svarade spontant, och förmodar jag, med glimten i ögat att han skulle jobba för sänkt skatt för företagare på Gotland, om han kommer in i riksdagen. Det är såklart ett ogenomförbart förslag, skatten ska vara rättvis och likvärdig.
Tiina Mykkänen fick prova på hur svårt det kan vara att vara lättsam om så allvarliga saker som Gotlands tillväxt när hon som nytillträdd lyfte fram en speciell "Gotlandstid" och Gotland som "ett skatteparadis". Trots att det inte ens var hennes egna idéer utan sånt som kommit fram under dialogen under varumärkesarbetet.
Men skatt skämtar man inte ostraffat om.
På konferensen "Modiga kommuner" i oktober presenterade Tiina Mykkänen ett annat (eget?) förslag, att EU gör Gotland till försöksregion inom EU för en sänkning av konsumtionsskatten till 6 procent.
Vi betalar skatt på vår inkomst och skatt på varenda sak vi köper. Ändå räcker inte pengarna till för att klara välfärden.
Lösningen är inte ensidigt att sänka skatten men bevisligen inte heller att höja den.