Skattepengar går till riskkapitalister

Politik2011-12-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

"Varför ska jag betala skatt till riskkapitalbolag när jag vill och tror mig betala dessa till välfärden?"

Så skriver en upprörd vän till mig och jag kan bara hålla med. Därför är det så skönt att läsa att Håkan Juholt på partiets förtroenderåd i veckan sätter ner foten och vill arbeta för att eventuell vinst i vården ska återinvesteras där och inte försvinna i riskkapitalisters fickor utomlands.


Privatiseringar av vård
Därmed går Juholt emot kongressbeslutet 2009 där man tillät vinster i välfärden. Med facit i hand ser vi att det var ett olyckligt beslut. Riskkapitalister gör inte investeringar för sin egen godhets skull. De investerar för att få vinst. Det borde kongressen 2009 ha sett och förstått.

Nu är det lätt att vara efterklok. Stämningarna var så då och är ännu så i breda kretsar. Det är ännu en stark drivkraft i Moderaterna att privatiseringar av vård är av godo. Och många av deras väljare håller med. För dem är det naturligt att skattepengar till vården silas ut till det privata näringslivet. De tycker kanske det är häftigt att betala skatt, ett uttryck som även finansminister Anders Borg använder numera, som går rakt ut ur landet och in i privata fickor. Medan vårdbolagen snålar in på personal och blöjor för att höja vinsten så mycket som möjligt.


Slippa betala skatt
Ett sätt att maximera vinsten är att kringgå reglerna om ränteavdrag. Genom att låna stora summor från bolag i samma sfär, gärna i skatteparadisländer, och betala höga räntor kan man sudda ut vinsten och därmed slippa betala skatt.

Regeringen gör lama försök att begränsa den möjligheten, men det räcker inte. Finansmarknadsminister Peter Norman (M) säger sig arbeta så snabbt han kan, ett lagförslag ska tas fram till 2013, säger han. För sent, menar Socialdemokraternas ekonomiske talesman Tommy Waidelich. Finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra (M) avfärdar Socialdemokraternas kritik som ett utspel.

Så ser de ansvariga moderaterna på kritiken, ett utspel. Det är idag som de gamla far illa på vårdhem, där vinsten tas hem av investerare, som har råd att ha egna privata sköterskor när de blir gamla. Ett utspel, lite mer allvarligt kan man nog begära att Kinberg Batra ska ta kritiken.


Det kommer surt efteråt
Tage Danielsson hade en gång en monolog om kärnkraften där en replik var ungefär så här:

"När man kissar på sig känns det först varmt och gott. Men det kommer surt efteråt."

Så känner nog en och annan patient på Carema också. Allt medan moderaternas väljare njuter av sina jobbskatteavdrag.