Skattetrycket syns inte i deklarationen
Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Runt om i landet har det hörts lyckorop som: Hurra, jag får pengar tillbaka! Eller sorgekväden i stil med: där rök semesterkassan till kvarskatten. Vid få tillfällen aktualiseras skattefrågan så mycket som just dessa veckor fram tills deklarationen ska vara inlämnad.
Den som läser innantill finner en del. Facit för regeringens jobbskatteavdrag, som få har lyckats räkna ut själva, finns under den kryptiska rubriken "skattereduktion för arbetsinkomster". Där kan alla själva se hur mycket man får i sänkt skatt genom arbetslinjen.
Mindre roliga är naturligtvis de nya komplicerade pålagorna som avgiften på uppskjuten reavinstskatt vid bostadsförsäljning och fastighetsavgifterna. Om totalsumman av skatteändringarna blir plus eller minus med alliansen kan var och en enkelt se. För att bilden ska bli helt rätt borde man dock komplettera med att ta fram en gammal deklaration och se vad man tidigare betalade i fastighetsskatt för att få rätt perspektiv.
Tyvärr ger inte deklarationerna hela bilden av skattetrycket. Det fattas alla skatter som vi inte ser. Till exempel arbetsgivaravgifterna som för de flesta är ungefär lika höga som kommunalskatten. Även de borde stå med så att man får en klarare bild av hur mycket man faktiskt betalar.
Inte heller finns någon sammanställning av all moms man betalat under året, eller för den delen alla punktskatter som på bensin, alkohol, tobak eller parfym.
Bristen på en helhetsbild är ett av de stora problemen med skattesystemet, det är alldeles för få som ser exakt hur mycket man betalar. Så långt det är möjligt borde det rättas till, det borde vara lagkrav på att det på alla lönebesked inte bara står hur mycket den enskilde får i lön utan också hur mycket arbetsgivaren betalar i avgifter. Samma uppgifter borde sedan finnas tydligt med på deklarationsblanketten.
En annan tanke är att arbetsgivarna kanske borde sluta dra skatten från den anställdes lön. Istället borde den enskilde få betala in skatten tillsammans med alla andra månadsräkningar. Det kan verka krångligt, men det finns en poäng, det är först när man ser hur mycket man faktiskt betalar som man riktigt kan värdera om det man får tillbaka verkligen är värt det man satsar genom skatten. En sådan enkel åtgärd skulle nog kunna vitalisera demokratin, vi skulle alla se den klara kopplingen mellan vad vi får och vad det kostar. Och om vi är missnöjda blir det betydligt lättare rösta för förändring.
Med detta sagt ska man inte låtsas som annat än att skatterna går till mycket bra. Vi får skola, vård, försvar, omsorg, polis och mycket mer för pengarna. Men det är först när man vågar ifrågasätta som man kanske riktigt uppskattar det man annars lätt tar för givet.