Skeptikers forskning om klimat

Politik2012-08-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Klimatskeptiker finns det gott om. I alla fall om man läser vissa av kommentarerna på helagotland.se. Nu i dagarna har däremot den största studien av klimatförändringarna publicerats. Projektet "Berkeley Earth Surface Temperature" (BEST) har samlat in temperatur data på över 36’000 platser över världen, enda tillbaka till mitten av 1700-talet. Det är fem gånger så många platser som bland annat FNs klimatpanel, IPCC, använt sig av och det är nästan 100 år längre tillbaka i tiden än tidigare forskning. Projektet leds av Richard Muller som gett uttryckt att skeptiker haft goda anledningar till att kritisera och ifrågasätta tidigare forskning och kategoriserat sig själv som skeptiker.

Forskarna i projektet är framförallt fysiker och huvudforskaren, Robert Rohde, är specialiserad på hantering av stora mängder data. Forskningen är gjord helt fristående från tidigare forskning. Allt för att få en så neutral forskning som möjligt. Dessutom har donatorer, några som är just klimatskeptiker, inget att säga till om i forskningen.

Vad kom de då fram till? Jo, de kom fram till sedan år 1758 har temperaturen på land ökat med 1,5 grader. Studien bekräftar också tidigare resultat, att temperaturen, sedan år 1950, fram till idag, har ökat med 0.87 grader.

Så uppvärmning är bevisad. Orsaken då? Inte är det solen i all fall, något som FNs klimatpanel uttryckt som en möjlighet, om än en lågoddsare. BEST visar att det endast marginellt skulle kunna påverka temperaturen (0.08 grader sedan år 1750). Att det, utan tvivel, är människan som är den enda orsaken till temperaturhöjningen har inte bevisats. Däremot menar den forne klimatskeptikern Richard Muller att koldioxidökningen i atmosfären är den bästa förklaringen. Alltså, att människans koldioxidutsläpp påverkar uppvärmningen passar bäst med den data som sammanställts. Skulle en annan förklaring vara aktuell, måste den matcha temperaturökningarna bättre än koldioxiden i atmosfären gör.

Om det är något som borde övertyga klimatskeptiker så är det detta. Dock är det antagligen få som kommer att reagera som Richard Muller gjorde "dessa resultat var inte vad jag förväntade mig, men som forskare är det min plikt att låta bevisen ändra min åsikt". För att de som är skeptiker är ofta inte det på grund av annan, motstridig, forskning utan att de överhuvud taget inte tror/litar på forskning.

Alla resultat är dessutom tillgängliga gratis på berkeleyearth.org. Där kan alla som är skeptiker kolla rådatan själva och se om de kan komma fram till en bättre slutsatts.