Skillnaderna blir allt tydligare

Politik2005-06-29 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tröttkört, trätande och idéfattigt, är det en alltför elak beskrivning av regeringssamarbetet? Den som tycker det kan peka på att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet ju faktiskt fortfarande samarbetar med varandra, och har enats om budget efter budget. Svårare är däremot att hävda att de verkar trivas med att göra det, eller att de ens är särskilt nöjda med den politik som de kompromissar fram. Den borgerliga alliansen utstrålar i jämförelse en tillförsikt, harmoni och gemenskap som regeringsunderlaget inte är i närheten av.
Det är inte bara i opinionsmätningarna de borgerliga framgångarna skönjas. De antyds även i viljan att sitta kvar i riksdagen. En undersökning som Sveriges radios Ekoredaktion gjort visar en tydlig skillnad mellan blocken i fråga om ledamöternas vilja att ställa upp för omval. Färre än hälften av regeringsunderlagets ledamöter svarar i dag ett klart ja på den frågan. Avsevärt fler gör det inom allianspartierna.
Det finns naturligtvis många anledningar till att en riksdagsledamot väljer att överväga omval eller har bestämt sig för att inte ställa upp. Inför varje val är det många som kommer fram till det beslutet oavsett opinionsvindar, men sammantaget är det svårt att inte se Ekots undersökning som ännu ett tecken på att de borgerliga partiernas samarbetsstrategi ger utdelning.
Det tycks finnas tillförsikt hos de borgerliga ledamöterna om att det är värt att satsa på en mandatperiod till, i förhoppning om att få utgöra majoritet och inte som i dag sitta i opposition. Många socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister ser sig nog istället om efter andra möjligheter, i vetskap om att valet kan leda till en tillvaro i opposition. Och en idéfattig oppositionstillvaro är inte mycket att satsa på.