Skillnaderna ökar hela livet

Politik2005-07-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut är vad varje kvinna i dagens Sverige
bör, inte bara sträva efter, utan kräva. Och rätt och möjlighet till omsorg utan underordning.
Feminister borde lära sig mer om demografi för att förstå hur lönebildning går till i Sverige i förhållande till länder i övriga Europa.
Oavsett om du tillhör ett kvinnoförbund, Feministas eller Fi borde kvinnor bilda allians kring dessa för kvinnor livsviktiga frågor. Alltför många kvinnor ställer sig på fel sida. Kvinnor har inte längre råd med en splittrad organisering.
Alla borde gå samman för ett aktivt kvinnligt medborgarskap. Försvara rätten att forma samhället och ett eget liv. Ta makten över den egna ekonomin.

Nya fattigpensionärer
Varje dag skapar Sverige nya fattigpensionärer. Kvinnor möter en obehaglig överraskning när pensionen inträder och lönen smält samman till en knapp pension. 60 procent av arbetslönen.
När kvinnor ständigt underordnas i organisering, löner och privatliv drabbas de ekonomiskt senare i livet. Om detta talade Gertrud Åström, utredare av den framtida officiella jämställdhetspolitiken under Almedalsveckan i ett arrangemang av Ordfront. En utredning som presenteras den 1 augusti. Den sist lagda jämställdhetspropositionen " Delad makt - delat ansvar " kom 1995 under borgerlig regering.

Kvinnors löner sjunker
Kvinnor och män för ständiga diskussioner om föräldraledighetens längd och ansvarsfördelning. Det är inte det mest väsentliga för kvinnor även om de tror så. Kvinnor måste i stället uppmärksamma hur föräldraledigheten inte bara genom ersättning för stunden sänker familjens ekonomiska situation utan hur kvinnans föräldraledighet i det långa loppet påverkar varje kvinnas framtida ekonomiska situation.
Kvinnors lön sjunker drastiskt med föräldraledighet, sänkt ersättning, deltid etcetera. De sjunker till katastrofala 47 procent av mäns 100-procentiga löner. Ja, du läser rätt och det är officiella siffror.
Föräldraledighet beroende på vem som stannar hemma kommer att synas i kvinnors oranga pensionskuvert. Och kännas av rejält vid pension. Feminister måste lära sig argumentera demografiskt, sa Gertrud Åström.
Den skeva fördelningen i löner liksom skillnad i pension ökar hela livet mellan kvinnor och män.
Den börjar med ungefär 1 procent i löneskillnad, men ökar drastiskt med åren. Löneskillnaden blir bara större och större. Tvärtemot vad många tror. Eftersom utgångspunkten fortfarande är är mäns löner.

Särbeskattning
Den viktigaste reformen på 70-talet var särbeskattning. För vissa kvinnor var det olönsamt att arbeta eftersom kvinnans lön vid beskattning las ovanpå manslönen. Fram till 1985 handlade jämställdhetspolitiken mycket om att reformera arbetsmarknaden.
Efter detta ändrades fokus till makt. Hela lönen - halva makten. Men lönebildningen förändrades inte. Idag får kvinnor betala för strukturella normer som fortfarande kommer från mäns lönebildning och manligt resonemang.
Heltid är inom många sektorer inte alls 40 timmar. Industriarbetare har ofta 35-timmars arbetsvecka. Idag har många män inte fler timmar på heltid än kvinnor som jobbar deltid men män har heltidslön, sa Gertrud Åström och menar på att både kvinnor och män skall ha ett betalt arbete som man kan leva på och som ger ekonomisk trygghet livet ut.