Skolan som politisk arena
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Häromdagen presenterade Skolverket vad man kallar ett "stödmaterial om opinionsbildning i skolan." Det innebär att vi är tillbaka på ruta ett.
Skolverket skriver att antingen inget eller alla partier måste släppas in. Ett parti får inte utestängas på grund av sitt budskap. Skolan kan sätta upp ramar med hänsyn till ordningen. Om "negativa konsekvenser" av ett visst partis besök kan påvisas får det vägras tillträde. (Det vill säga - den som hotar med våld får bestämma!)
Politiska partier har inte rätt att få tillträde, eftersom skolan inte är en allmän plats.
Å andra sidan vore det fel att stoppa dem, med tanke på skolans demokratiuppdrag.
Skolverkets sista punkt är att det måste finnas beredskap. Det låter olycksbådande. Ska polis och ambulans förvarnas? Skolverket passar alltså bollen tillbaka till skolledarna. I växande utsträckning och landet runt släpper dessa inte alls in politiska ungdomsförbund eller tillämpar extremt starka restriktioner.
Så beskriver Moderata ungdomsförbundet MUF situationen och meddelar att totalvägrande eller trakasserande skolledningar kommer att anmälas till Skolinspektionen. Kränks MUF-aktivisterna sker polisanmälan.
De sju riksdagspartiernas ungdomsförbund är överens om att gymnasiet är en nödvändig arena för politiken. Utan den skadas framväxten av demokratiska värderingar och politiskt engagemang, enligt MUF:s ordförande Niklas Wykman. "De politiska partierna skulle stängas ned och demokratin avvecklas."
Belägg för påståendena är att av fjorton unga som valdes in i riksdagen 2006 värvades tolv på en skola. För Moderaternas del värvas så gott som alla unga aktiva på en skola.
Det räcker inte med att partierna får möta elever i former som skolledningen har stenkoll på. Det är den fria debatten, de fria mötena som behövs, säger Wykman. Stängs skolorna för politiskt kampanjande hjälper det bara odemokratiska krafter, är hans tes.
Erfarenhetsmässigt torde skolorna inte oroa sig för besök av vänsterextremister. Mera problematiskt är det med extremister som Nationaldemokraterna.
Erik Almqvist, ordförande i SDU, Sverigedemokraternas ungdomsförbund, berättade häromdagen i en debattartikel i Smålandsposten att man satsar hårt i år på förstagångsväljarna. Han påminner om att partiet 2006 fick 12 procent i Ungt val, ett engångsengagemang av Aftonbladet och LunarStorm. I skolvalet, som ordnas även i år av Ungdomsstyrelsen, blev andelen 4,3 procent av drygt 400 000 röstande. SDU har ansökt om att få besöka nästan tusen gymnasier, men bara få skolor har sagt ja.
Kanske går det bättre nu när MUF utmanar skolledningarna enligt devisen: Jag ogillar din åsikt, men försvarar din rätt att framföra den.