Skolan: Vem är nu hård och kall?
Har anammat delar av Alliansens skolpolitik. Men döljer reträtten med högt tonläge.Foto: F Persson/SCANPIX
Foto: Fredrik Persson / SCANPIX /
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Skolan kom med på ett hörn när riksdagen härförleden debatterade nästa års budget. Marie Granlund, Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson angrep regeringen för dess felaktiga människosyn. Granlund är ett exempel på att flumskolan må vara ute, men att flumpolitiken är kvar inne. I oppositionen.
Ty när denna inte kan anföra sakliga invändningar så anklagas regeringen för att vara ond. Ett exempel: Numera är även Socialdemokraterna för betyg och kunskapskontroll. Men då är det för att de är goda, och vill hjälpa. Medan syftet för regeringen skulle vara att sortera elever.
Lite skolhistorisk kunskap vore nog på sin plats, när Socialdemokraterna senast hade regeringsansvaret ville de stänga Hällsboskolan i Sigtuna och Ekeskolan i Örebro, internatskolor för elever med flera funktionshinder. I stället för att undervisas tillsammans i en trygg och professionellt högtstående omgivning skulle de placeras ut i grundskolan. Med lite extra stödinsatser. Nuvarande försvarsministern Sten Tolgfors (M) var en av dem som ledde kampen för att rädda skolorna.
Det var Socialdemokraterna som tidigare hade avskaffat utbildningen av speciallärare, de som personligen tog hand om elever med inlärningssvårigheter. Den tama ersättningen blev att ordinarie lärare fick visst stöd av specialister.
Alliansregeringen återinrättade i fjol utbildning av speciallärare. Och skolformer som Ekeskolan och Hällsboskolan är också under utbyggnad, till glädje för Sveriges kanske mest utsatta barn och ungdomar.
Socialdemokraterna har förstås en försvarslinje - att skylla på Göran Persson. Honom är det ju internt tillåtet att förtala som hårdhudad och kallhamrad.
Till skillnad från mjuka och varma Mona Sahlin. Men även hon har faktiskt visat prov på hårdhet. Mot sina egna, när hon inledningsvis satte ledarskapet på spel genom att kräva ja till en ny skolpolitik, i enlighet med önskningarna hos svenska folket. Om det är av övertygelse eller opportunism må vara osagt, men Sahlin har, om inte anammat, så i alla fall närmat sig alliansens skolpolitik. Men hon och hennes parti verkar anse det nödvändigt att dölja reträtten med höjt tonläge.
Så blir det nog också i debatten, i och utanför riksdagen, om den nya skollagen. Den gamla, från 1985, lever inte upp till dagens och morgondagens krav. Den nya skollagen är ett led i arbetet på att undanröja misstag från tidigare S-ledda regeringar, vilka blivit ett hot mot Sveriges framtida välstånd.
På skolans område vet vi vad som ger resultat. Det är bra ledarskap, kompetenta lärare, höga förväntningar på elever och uppföljning av verksamheten. En önskan inför det nya året är att oppositionen vågar erkänna även utåt att det är detta den nuvarande regeringen står för.