Skolhus och vår livsstil

Politik2005-10-25 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fullmäktiges diskussion om hur förändringar i befolkningsmängd och ålder påverkar kraven på politiska beslut var mycket bra. De duktiga tjänstemännens genomlysningar av hur läget är och vilka utmaningar beslutsfattarna står inför, var mycket tankvärd. Det är viktigt att tänka långsiktigt och skapa beredskap för de snabba beslut, som kan krävas på grund av snabba förändringar.
Det man pratar mest om är det starkt ökande antalet äldre. Nu visade statistiken att det inte är någon panik. Det är ju först i 80-årsåldern, som det stora behovet av sjukvård och äldreomsorg uppstår. Tills dess är de flesta nästan som medelålders!
På Gotland finns den politiska viljan att så långt möjligt underlätta för alla som vill bo kvar hemma, så länge som möjligt. Därför konsumerar vi lite mer hemtjänst på Gotland än likvärdiga kommuner på fastlandet. Likaså konsumerar vi lite mer äldreboenden än på fastlandet. Det kostar naturligtvis lite mer och då måste vi se om det är rätt eller om pengarna kan ge bättre livskvalité på annat ätt.
Det jag tyckte var bra i gårdagens redovisning var betoningen på att allt kan inte fixas av äldreomsorgen eller sjukvården. Det har stor betydelse att det finns lämpliga bostäder. Och att vi måste allvarligt se på förebyggande åtgärder, som kan minska behovet av sjukvård. Bra bostäder och hemtjänst eller väntjänst, som hjälper till att byta lampor eller annat som normalt leder till fallolyckor för äldre, spar både pengar och lidande. För att inte tala om folkhälsofrämjande åtgärder, som påverkar vår livstil. Vi vet att idag leder övervikt, rökning, alkohol och stress till stora sjukvårdskostnader. Vi fick höra att mängden leverskador har ökat påtagligt i Skåne på grund av lättheten att köpa billig alkohol!
Problemet för politikerna är att det krävs svåra beslut och investeringar, som till att börja med är kostnader för att förändra livstilar, som sedan minskar sjukvårdskostnaderna. Lika svåra beslut blir det om man ska förändra skolorganisationen på Gotland, så pengar används till bästa möjliga skolundervisning. Istället för att bevara så många skolhus som möjligt. Det är svårt att lägga ner skolor, även om barnantalet minskar med 3 000 i grundskolan de närmaste åren. Redan idag bär inte tio skolor på Gotland sina egna kostnader. Om några år är det 20 skolor. Många svåra beslut kommer att krävas.
Det var en bra genomgång av hur befolkningens förändringar påverkar samhällsutvecklingen och kraven på långsiktiga planer och politiska beslut. Denna diskussionen och process är nu igång och kommer att mynna ut i en ny Vision för Gotlands framtid, denna gång med namnet Vision Gotland 2020. Vision 2010 är ju snart förverkligad!