Skolstartens svåraste fråga

I varje klass finns barn som inte varit någon annanstans än hemma på hela sommaren; vars föräldrar endera inte har råd eller förmåga att ordna lite guldkant på sommarlovet.

I varje klass finns barn som inte varit någon annanstans än hemma på hela sommaren; vars föräldrar endera inte har råd eller förmåga att ordna lite guldkant på sommarlovet.

Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Politik2010-08-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ojämlikheten breder ut sig i Sverige, det är ett faktum som inte går att komma ifrån. Barnfattigdomen ökar (var tredje ensamstående mamma definieras som fattig) och skillnaden i prestation mellan barn från studievana respektive studieovana hem ökar likaså.
Så väl arbetslöshets- som sjukförsäkringssystem har nedmonterats under innevarande mandatperiod. Människor har trängts ut i kylan och hänvisats till ekonomiskt bistånd (i dagligt tal socialbidrag).

Lever i fattigdom
Dessa människor har barn, barn som borde få vara barn (med allt vad det innebär av lycka och nyfikenhet på livet), men som på grund av en cynisk och orättvis politik lever i fattigdom och elände.
Inte på grund av egen eller föräldrars förskyllan, utan på grund av att mamma eller pappa råkat ut för olyckan att bli arbetslös eller sjuk. Ska det vara så, i välfärdsstaten Sverige, år 2010?
Skolstarten stundar för svenska barn och i många klasser pågår nu diskussionen och jämförelsen vad som skett under sommarlovet. Somliga barn har haft turen att vara iväg på lantställen och utrikes, segling och nöjesfält.
Gott så. Men, i varje klass finns barn som inte varit någon annanstans än hemma på hela sommaren; vars föräldrar endera inte har råd eller förmåga att ordna lite guldkant på sommarlovet.
Det gör mig så ont att tänka på dessa barn. Jag minns det väl själv från uppväxtåren, några klasskamrater som alltid skickligt undvek frågan om vad som skett på sommarlovet, som sorgset lämnade pappret blankt medan vi andra ritade badbollar, husdjur och segelbåtar på teckningarna, som skulle föreställa sommarens bästa minne.

Sommarlovsaktiviteter
Marginaliseringen ökar i vårt samhälle och att utrota fattigdomen är svårt, men vi måste väl i alla fall försöka?! Socialförvaltningen gör en berömvärd insats för att nå barn i familjer där sommarlovsaktiviteter av olika anledningar inte kan komma ifråga och jag vill att det ska fortsätta så.
Det är dock ingen självklarhet. Regeringen Reinfeldt planerar ytterligare skattesänkningar och de pengarna måste tas någonstans ifrån; välfärden är ingen vågad gissning. Hur länge är då de verksamheter som anordnas för de mest utsatta barnen egentligen fredade?

A-kassa och sjukförsäkring
Fattigdomen är som sagt svår att utrota, men det finns mycket att göra för att driva den på flykten och ge människor runt om i vårt land chansen till ett värdigt liv.
Rimliga nivåer i a-kassa och sjukförsäkring är en åtgärd, mer resurser till de delar av välfärden som möter våra mest utsatta barn en annan.
Barn och unga är vårt samhälles allra dyrbaraste tillgång och förtjänar goda uppväxtvillkor, oavsett bakgrund. För det behövs en stark och inkluderande välfärd, som alla bidrar till efter förmåga.
En rödgrön valseger är då ett måste, för barnens skull!