C-DEBATT
Under min tid som politiker har jag aldrig upplevt en större skördetid än just nu i politiken. Varje dag släpps jättesatsningar på reformer med en tydlig centerprägel, allt inför att hela budgetpropositionen BP21 presenteras i sin helhet den 21 september. Centerpartiet, Liberalerna och regeringen har förhandlat fram många viktiga delar i den ekonomiska återstarten av Sverige efter pandemins härjningar.
Att tillföra 20 miljarder till kommunsektorn i form av generella tillskott, bort från de förhatliga riktade statsbidragen, är en viktigt C-seger. Detta är en väldigt klok inriktning för att möta kommande lågkonjunktur.
Rejäla skattesänkningar som fullt utbyggda motsvarar 17 miljarder kronor, riktade mot låg- och medelinkomsttagare är en C-framgång som satt långt inne i förhandlingarna. Skattesänkningarna har en bra fördelningsprofil och är viktiga för att stärka köpkraften för dem med små marginaler, vilket är rätt åtgärd i en lågkonjunktur.
Rekordstora satsningar på klimatet med inriktning på tekniksprång för industrin är avgörande för att möta klimatutmaningen. Dessutom införs det en reduktionsplikt till 2030, vilket innebär att biobränsle kommer att fasas in i alla fordonsslag inklusive flyget. Det är en viktigt C-framgång för att både gynna klimatet och skapa förutsättningar för en svensk biobränsleproduktion. Liksom en förstärkt bonus/malus som snabbar på övergången till en klimatsmart bilpark.
Nu görs även miljardsatsning på landsbygden, med stora investeringar på viktiga infrastrukturområden som gör att hela landet kan utvecklas. Detta har varit avgörande C-krav i förhandlingarna.
Landsbygdsprogrammet förstärks med 5,2 miljarder över två år för att möta de neddragningar EU förhandlat fram. För Centerpartiet har det varit självklart att jordbruket och landsbygden inte ska stå för notan av Brexit, men det har krävts tuffa förhandlingar innan detta landade.
Landsbygden tillförs också cirka 2 miljarder till bredbandsutbyggnaden 2021-2025, liksom 500 miljoner till upprustning och underhåll av vägar runt om i landet. Detta är bra och snabba investeringar att göra i en lågkonjunktur.
I budgeten för 2021 presenterades också skattesänkningar på omkring tio miljarder kronor för svenska företag. Under de kommande två åren genomförs en bolagsskattesänkning för de företag som genomför investeringar. Det kan exempelvis handla om när företag gör inköp av nya maskiner eller annat material, samt för satsningar som möjliggör att verksamheten kan ställa om. Det är en viktig åtgärd för att få hjulen att snurra igen.
Förlåt allt skryt i denna krönika, men ibland bara måste man tillåtas att lyfta saker som görs bra i politiken också. Extra viktigt i dessa tider när de negativa rubrikerna totalt dominerar nyhetsflödet.
Januarisamarbetet må ha sina brister, men det levererar också verkligen många bra saker. Nu håller vi helg.