Skrämmande okunskap
Foto: Söderlund Tommy
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu börjar det märkas att det bara är fyra månader kvar till valet. Det blir allt mer tydligt med uppdelningen i två block, den regerande alliansen som utmanas av de rödgröna. Nyheter om vilken politik man går till val på släpps allt efterhand.
Oppositionen presenterade nyligen sin skuggbudget, den anger troligen huvuddragen i den politik som oppositionen ska gå till val på. För landsbygden och de gröna näringarna är innehållet besk medicin. Med några få positiva undantag i form av sänkta arbetsgivaravgifter för småföretagare och utveckling av förnybar energi.
Kraftigt höjda skatter på bensin och diesel slår hårt mot landsbygden. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson förklarade i tv att förslaget inte kommer att försämra för någon, eftersom man tänker kompensera för arbetspendling. Det är skrämmande att man inte förstår eller bryr sig om hur det är att leva och bo på landsbygden! Skatten höjer även kostnaderna för skogs- och livsmedelssektorn.
Alliansen tog bort handelsgödselskatten den 1 januari i år. De rödgröna vill återinföra den igen. Det finns inget utrymme för unika pålagor på svenskt lantbruk. Vi lever på en hårt konkurrensutsatt marknad, där importen tar allt större marknadsandel av den svenska konsumtionen. Det behövs kraftfulla åtgärdspaket för att stärka konkurrenskraften för de gröna näringarna, inte nygamla pålagor.
De gröna näringarna är en resurs för Sverige. Vi kan bidra till att lösa många av samhällets problem som jobb, mat och klimat. Vi är en strategisk tillgång för Sveriges framtid.
Våra näringar har stora möjligheter att växa. Efterfrågan på mat, förnybar energi, och upplevelser på landsbygden ökar. För att kunna ta tillvara den tillväxtpotential som finns krävs bra förutsättningar för att bo och driva företag på landsbygden. Vi behöver stärka konkurrenskraften, gör energi- och produktionsskatter konkurrensneutrala. Minska regelkrångel för småföretagare, och öka tryggheten för företagare.
Ta fram en svensk livsmedelsstrategi som tar sikte på att få ett positivt handelsnetto på livsmedelsområdet.
Ställ samma produktionskrav på importerad mat som på svensk, när det gäller till exempel miljö- och djuromsorg, vid inköp av mat i kommuner, landsting och stat.
Jag vill också uppmana svenska politiker att anta en mer konstruktiv roll i EU och hur framtidens jordbrukspolitik ska formas. Att driva en extrem avvecklingslinje är möjligen politiskt korrekt i Sverige. Men det kommer att leda till att det stora flertalet länder inte kommer att lyssna på Sverige, och därmed riskerar också det svenska inflytandet över utformningen av den framtida jordbrukspolitiken att bli ytterst begränsat.
Jag ser fram emot ett spännande val.