Skvaller ur byrålådan

Politik2009-11-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Byrån besökte nyligen det snart 50-åriga Umeå universitet vid en ceremoni där hedersdoktorer installerades och vetenskapliga priser utdelades. Byrån kom hem med intrycket att här var stoltheten bygden och lokaliseringen så stark att lokalanknytningen ofta verkade viktigare än att vad de premierade presterat vetenskapligt. Budskapet var tydligt: du må vara en duktig forskare, men det är anknytningen till Umeå som är det viktiga. Det tar tre generationer att bära upp en frack, brukar det lite skämtsamt heta, motsvarande kanske även gäller för universitet: det tar minst tre generationer forskare innan kunskapens äppelträd är så starkt och bär så rik kunskapsfrukt att den överglänser lokalpatriotismen.

På plats i Umeå hördes vacker körsång, det anknöt näringsminister Maud Olofsson till när hon festtalade. Hon avslöjade att vid senaste ministerrådsmötet som hölls i björkarnas stad så fick de tillresta potentaterna sjunga i kör vid besöket på landshövdingens residens. Om det var "We shall overcome" eller Europahymnen förtäljer inte historien. Inte heller hur det lät. Men framför allt inte om sångerna simultantolkades till alla 23 officiella EU-språk.

"Försvarsminister Sten Tolgfors träffar DSACEUR John McColl" stod det nyligen i ett pressmeddelande från försvarsdepartementet. Den förkortade titeln översattes tack och lov även till svenska så att inte bara alla som snöat in på agentromaner, militärhistoria, fikonspråk och Natoslang förstod att McColl var "ställföreträdande chef för Natos operationskommando". Redaktionen misstänker i och för sig att bokstäverna "EUR" i titeln betyder att det var kommandot specifikt för Europa och inte hela jorden, men Europa kanske är hela världen, vad vet vi?

Byrån besökte naturligtvis den socialdemokratiska kongressen som varade i dagarna fem. På söndagsmorgonen kunde LO-basen höras ventilera sin irritation över att Stig Malm vägrat att följa med upp på podiet när tack-blommor skulle utdelas efter hennes avslutande tal på kongressen kvällen innan. Lundby-Wedin påpekade sedermera för sin samtalspartner att anledningen till att hennes tal ligger i slutet av kongressen är för att det inte är hennes uppgift att påverka kongressens innehåll. Byrån ser det som ett gott tecken när makthavare själva funderar på vad som passar sig och inte i politiska sammanhang. Och hoppas snart på att få se konkreta resultat av dessa insikter.