Skyddsvallar mot aprilväder

Politik2014-04-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På onsdagen kom alliansregeringens åttonde ekonomiska vårproposition. Det mesta var känt sen tidigare, bland annat satsningar inom utbildningsområdet, så det politiskt intressanta kommer först när oppositionen ska presentera sina ekonomiska motioner om två veckor. Det är då man kan få några indikationer om vilket alternativ den vill ställa mot regeringens. Förra valåret, 2010, presenterades ett gemensamt förslag vilket fick till följd att försprånget i opinionen försvann och alliansen satt kvar när valet väl var klart. Den risken tar man nog inte igen.

Ökad tillväxt och minskad arbetslöshet är två nyckelord i vårpropositionen. Svenska hushåll och företag blir mer optimistiska, tror regeringen. Men återhämtningen av ekonomin är bräcklig. Och, skriver finansminister Anders Borg på DN Debatt: ”Vi ska nu återigen bygga upp skyddsvallarna runt svensk ekonomi och återvända till överskott”.

Ska vi tro att begreppet ”skyddsvallar” ska bli ett nytt innebegrepp, likt Göran Perssons ”vård, skola och omsorg”? Borg återkommer till ordet flera gånger i sin debattartikel. Med begreppet ska väl förstås att det gäller att ta ansvar, att skydda mot något hotande.

En bärande punkt i det är att alla satsningar ska finansieras krona för krona. De offentliga finanserna ska tillbaka till överskott. I vårpropositionen ska satsningarna finansieras bland annat med höjda bilskatter och skatterna på alkohol och tobak. Avdragen för pensionssparande minskas också.

Ungefär samtidigt som Borg höll presskonferens om vårpropositionen meddelade Riksbanken att den lämnar reporäntan oförändrad. Kombinationen överskottsmål och oförändrad ränta trots låg eller ingen inflation är inte helt okomplicerad om man ska få fart på hjulen i den svenska ekonomin. Flera ekonomer börjar ifrågasätta överskottsmålet, eller vill åtminstone modifiera det. Inte minst med tanke på att arbetslösheten biter sig fast. Men, som Borg sade på sin presskonferens, det är aprilväder också i ekonomin. Det kan komma bakslag.

Den socialdemokratiska ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson att (S) är i ett angenämare läge än regeringen eftersom de är beredda att höja skatterna för att finansiera reformer. ”Jag är inte rädd för att höja skatten”, sade hon. Se det var ju i alla fall ett besked. Nu väntar vi bara på konkretiseringar.

Föga förvånande sköt oppositionen in sig på jobbfrågan när det på onsdagseftermiddagen blev dags för riksdagsdebatt om propositionen. Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet, menade att Borg lagt en budget ”helt utan fokus på arbetslösheten”, medan Miljöpartiets Per Bolund ansåg att ”regeringen står naken i jobbpolitiken".

Vänsterpartiets Ulla Andersson menade att det är skattesänkningarnas fel att vi har hög arbetslöshet, men sade att hon inte tror på Borgs löften om stopp för skattesänkningar.

Det är nu drygt 20 veckor kvar till riksdagsvalet. De kommande veckorna lär det visa sig om det är en splittrad opposition som ska ställas mot, som Borg sa i debatten, ”Alliansens politik för sammanhållning genom drivkrafter, stabilitet och kunskap”.