Slå vakt om öppet samhälle

Politik2006-05-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det öppna samhället hotas av åtgärder som motiveras med hänvisning till kampen mot terrorismen. Vart och ett av förslagen kan synas motiverade men sammantaget blir resultatet ett övervakningssamhälle som inte är förenligt med principerna om öppenhet.
I det internationella samarbetet går utvecklingen i riktning mot hårdare kontroller, svårare att flytta över gränser och alltmer restriktiva regler för flyktingar. Regeringarna i många EU-länder vill stoppa den fortsatta utvidgningen och en mer öppen arbetsmarknad framställs som ett hot. Frihandelsförhandlingarna inom WTO har svårt att komma framåt.

Utmanar andra
Mot den bakgrunden är det välkommet - och en utmaning till de övriga partierna - att centerpartiet nu lägger fram ett "öppenhetsmanifest", där bland annat dessa frågeställningar tas upp. Det kan tyckas vara frågor på olika politiska områden men programmet hålls samman av visionen om det öppna, toleranta samhället.
Rätten till personlig integritet, vars och ens möjlighet att styra över sina egna tankar, sin egen kropp och uppgifterna kring sin person, är ett grundläggande fundament i det öppna och demokratiska samhället. Den enskilda människan har rätt till en privat sfär och skall alltid vara skyddad mot övergrepp, både från staten och från andra människor.
När centerpartiet tog strid mot Thomas Bodströms buggningslag, som han förhandlat fram tillsammans med folkpartiet, blev konflikten mellan det öppna samhället och allt mer integritetskränkande kontrollåtgärder uppmärksammat.
Det främsta hotet mot integriteten ligger trots allt inte i enskilda förslag utan i de samlade möjligheterna att sammanställa information och i risken för missbruk av uppgifter, exempelvis läckor vid upprättande av register med integritetskänslig information. Därför är centerförslaget om att varje ny reglering som innebär en kränkning av integriteten i någon form skall föregås av en integritetskonsekvensbeskrivning intressant. Det innebär ett nytänkande på området och skulle både leda till en ökad medvetenhet om problemen och innebära att den samlade bilden av olika var för sig mindre ingripande åtgärder görs tydlig.
Även privata registreringar till exempel av inköp med olika kundkort och samkörning av olika register tas upp som problematiska ur integritetssynpunkt.
Öppenhet mot omvärlden är det andra stora området som tas upp i öppenhetsmanifestet. Kravet på helt fri arbetskraftsinvandring är mycket långtgående och något som nästan inget annat land tillämpar. Det behöver analyseras bättre för att valarbetarna ska klara av att argumentera för det.

Asylrätten
Däremot saknas förslag om generösare tillämpning av asylrätten, vilket borde vara självklart i ett öpp-enhetsmanifest. Att arbeta för en förändring av Schengenreglerna så att de blir mindre utestängande räcker inte. Även åtgärderna mot diskriminering behöver förstärkas, när manifestet ska behandlas av partiets förtroenderåd.
Centerpartiet tar tydlig ställning för en fortsatt utvidgning av EU och för det omdiskuterade tjänstedirektivet. Båda kraven är viktiga för öppenheten i Europa. Det är också konstaterandet att EU behöver en öppenhetsreform i sitt inre arbete, så att ministerrådsmöten blir öppna och alla handlingar blir offentliga.

Friare handel
Avslutningvis tar manifestet upp behovet av fri handel och värdet av konkurrens. Att konkurrensen inte fungerar på energimarknaden är okontroversiellt att konstatera, även byggsektorn borde pekas ut.
I det internationella arbetet pekas på några viktiga förslag inom ramen för en positiv syn på friare handel: Utvecklingsländer ska tillåtas att skydda sina hemmamarknader för basprodukter, och ett globalt förbud mot patent på naturligt förekommande DNA bör genomföras.