På ett sätt är det bra att intresset för mat, kvalitet, ursprung och hållbarhet har ökat, det leder i den bästa av världar till att priset på mat sätts i relation till något mer, än just bara ett lågt pris. Baksidan med det ökade intresset, inte minst kopplat till hållbarhet, är den flod av tyckande och känslor som översvämmar debatten.
I debatten om mat och klimat blandas tyckande, känslor, vetenskap, produktion, konsumtion, lokalt och globalt, i en stor gryta, allt rörs om, och till slut blir allt bara förvirrat. Detta lämnar tyvärr ett stort utrymme för både högt och lågt, och risken är stor att vi missar målet.
Hållbarhet är ett utmärkt och allmänt vedertaget begrepp. FN:s medlemsländer antog 2015, Agenda 2030, som innehåller 17 globala mål för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. För att nå ett hållbart samhälle, räcker det inte med att ta en fråga i taget.
Att produktion av mat påverkar miljön och klimatet är oundvikligt, den kan inte nollas, eftersom det är biologiska processer, men den kan minska, genom kunskap, god djurhälsa, och ökad resurseffektivitet.
Här ligger svenskt lantbruk bra till, och ligger i täten när det gäller, klimatavtryck, djurvälfärd och låg antibiotikaanvändning i djurhållning. I Naturvårdsverkets rapport, Prince, som är den mest omfattande rapport som gjorts om svensk konsumtions miljö- och klimatavtryck, kan man läsa att drygt 60 procent av den svenska klimatpåverkan från konsumtion av livsmedel, sker i andra länder, genom den mat vi importerar.
Om man djup dyker i rapporten i enskilda områden, så kan man läsa att, 83 procent av antibiotikan i djurhållning, 75 procent av ogräsmedel, 88 procent av svampmedel och 97 procent av insektsmedel, används i andra länder för att producera mat som vi konsumerar i Sverige.
Ungefär hälften av den mat vi äter i Sverige är importerad, vid EU-inträdet 1995, var motsvarande siffra 75 procent. Störst andel importerat serveras på restauranger, i skolor och på sjukhus. Fortfarande ställer många kommuner och landsting inte krav på djurskydd och miljöhänsyn när de handlar upp mat, den importerade maten producerad enligt regler som inte är tillåtna i Sverige, det är politisk dubbelmoral.
Varje år kastas/hälls 26 kilo mat och dryck ut. Det betyder att vi slänger var femte matkasse. Hur många är medvetna om detta? Här kan många tusenlappar sparas, samtidigt som miljöpåverkan minskar.
För övrigt anser jag att skam inte är någon bra drivkraft för att förändra. Ska vi nå ett hållbart samhälle, krävs kunskap, medvetenhet, och vilja. Stoppa undan skämskudden, morötter kommer garanterat att ge bättre effekt.