Slåss för jobben på norr

Politik2012-12-31 07:04
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotland upplevde 2012 en genomgripande konflikt som drabbade alla mer eller mindre. När Nordkalk fick rätt att bryta kalksten i Ducker, då satte naturvännerna igång med jättedemonstrationer och polis fick kallas in. Mest fokus hamnade på miljövännernas spektakulära demonstrationer mot av domstolar fattade beslut. Till och med Miljöpartiets Stefaan De Maecker vräkte ur sig marxistinspirerade uttryck om staten och kapitalet, när polisen skyddade domstolens beslut mot miljövännerna.

Medan allt fokus var på miljövännernas demonstrationer, teg och led arbetarna på Nordkalk. De var rädda om sina jobb och konflikten mellan jobb, vattentillgången och miljön drabbade de anställda på Nordkalk hårt. På tok för hårt.

Striden om Nordkalks brytning av sten är en mycket komplicerad historia. Kalken används till viktig stålproduktion, men också till vattenrening och många, många miljövänliga processer. Och kalkbrytning ger upp mot 600 jobb på norra Gotland. Avgörandet är inte politiskt. Avgörandet tolkas av domstolar och länsstyrelsen på Gotland. Regionens politiker har yttrat sig inför domstolsavgörandet och då prioriterat skyddet av dricksvattnet först och sedan jobben. Och sist naturen. Detta gäller alla partier.

Den som agerat framtidsinriktat och aktivt lagt förslag som ska trygga jobben på norra Gotland är socialdemokraten Christer Engelhardt. Han har i riksdagen motionerat om att kalkbolagen måste avsätta pengar till fonder för framtida jobb. Visserligen avslogs motionen, men idén om kalkfonder är starkt inskriven på dagordningen och om inte tidigare, så händer säkert något positivt om vi får en ny regering 2014.

Kalkjobben på Gotland är inte eviga. En dag är det stopp för kalkbrytningen. Inför detta måste Gotland ha beredskap snarast. Sannolikt får Nordkalk bryta i Ducker, men framtiden är osäker. Därför måste alla goda krafter agera kraftfullt för att stimulera fram nya jobb på norra Gotland, som kan ersätta de som försvinner om kalkindustrin lämnar ön.

Miljöpartiet kan bara säga nej och Moderaterna tror att marknaden fixar allt. Det är bara Socialdemokraterna som vill kombinera värnandet om miljön med tillväxtskapande produktion av miljövänliga varor och energi, som kan bidra till de nya jobben på norra Gotland.