Eftersom Ingrid ställde så direkta frågor den 19 juli till mig skall jag försöka att besvara dessa. Låt mig först konstatera att all energiförsörjning framöver kommer att ske med förnyelsebara energikällor, främst då vatten-, vind-, sol- och biokraft. Det eftersom de fossila bränslena måste fasas ut snabbt av klimatskäl och att kärnkraften faller för ålderstrecket, samtidigt som ny kärnkraft är på tok för dyr att bygga. Det framtida elnätet som skall klara att hantera väldigt mycket mera varierande kraft i form av vind- och solel kommer snarare behöva vara starkare än det gamla nät som vi har haft historiskt.
Ingrid blandar friskt i sina resonemang mellan nätfrågor, behov av lagändringar och smarta elnät. Det är inte helt lätt att förstå hur hon tänker. Ingrid frågar retoriskt om det ”kommer att finnas energibolag i framtiden” vilket kan vara en relevant fråga. Det jag däremot vet är att det kommer att finnas elnätföretag.
All elproduktion bygger på kontinuerlig produktion, det vill säga att produktionen måste vara exakt lika stor som elförbrukningen i varje sekund, om ett elnät skall fungera. Ingen av de experter jag pratat med tror att vi enbart kommer att kunna klara oss med små lokalt slutna system. Än mindre med ett slutet system för en hel landsände som Gotland. Lagring av el kan kanske bli ett komplement på sikt när den sjunker i pris, men under väldigt lång tid framöver så kommer samhället att bygga sin elförsörjning på starka elnät. Det är därför vi behöver en tredje elkabel till ön.
Det mesta tyder på att GEAB kommer att tvingas stänga för all ny anslutning av både vindkraft och solel på ön fram till det kommer en ny kabel. Detta påtvingade investeringsstopp gör inte att Gotland kan gå före och leda omställningen i Sverige. Utan snarare precis tvärt om, vi kommer att halka efter övriga län i omställningen. Därför behöver uppdraget att utreda hur Gotland kan gå före i omställningen kompletteras med ett snabbt beslut att Svenska kraftnät skall fullfölja planerna på en tredje elkabel. Först då kan Gotland leda utvecklingen mot en hållbar energiförsörjning.