Smidiga Gotland snubblar i galleria
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Från början fanns en plan på att alla 30 000 kvadratmeter skulle bli galleria, med bland annat en livsmedelsbutik, och en muntlig politisk utfästelse om en smidigt bemötande från byggnadsnämndens och kommunens sida. Istället blev det en lång och seg byråkratisk process fylld av frustration. Bara för att ta ett exempel kan nämnas att miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Jan Grimlund (mp) i augusti 2005 avvisade gallerian med argumentet: "Man kan också fråga sig om Visby behöver fler butiker."
Goddag yxskaft.
Vissa typer av risker tvingas företagare att hantera. Så är det i en ekonomi med konsumenter, konkurrens och konjunkturcykler. Men den politiska risken att hamna i händerna på klåpare som gör godtyckliga bedömningar om vilka butiker som behövs och vilka som inte behövs, den är svårare att handskas med.
Så kom då till slut kommunen till skott med en ändring i detaljplanen för Flextronicshuset i december förra året. Visserligen får bara hälften av ytan användas för butiksverksamhet, och ingen livsmedelshandel får förekomma, men ändå. Äntligen. Eller?
I lördags skrev GA om nästa käpp i Pariserhjulet för gallerian. Cirkusen är inte nedlagd. Båttillverkaren Nimbus, granne med Flextronicshuset, överklagar ändringen i detaljplanen.
Det är lätt att förstå varför Nimbus agerar så. Nimbus vill bara undvika att hamna i en situation som liknar den som far och son Carlsson och Carlzon befinner sig i. Att bli helt beroende av politiska instanser och myndighetsbeslut. Av Nimbus överklagan framgår att företaget oroar sig över att de nya grannarna skall innebära att tillståndsprövningen för Nimbus verksamhet försvåras i framtiden. (Någon från miljö- och hälsoskyddsnämnden, eller från länsstyrelsen, får gärna förklara för mig varför det går bra att ha arbetsplatser i en miljö där man inte får ha en galleria.) Finns det någon möjlighet från myndigheternas sida att lösa intressekonflikten mellan gallerian och Nimbus? Det vore bra. För hur påverkar en sådan här följetong investeringsbesluten hos andra företagare? Är det någon som inbillar sig att det är bra för Gotland?
I mars förra året beslutade kommunstyrelsen om ett åtgärdsprogram. Syftet? "Begreppet Smidiga Gotland skall förstärkas och förbättras."
Det arbetet kan inte gå fort nog.