Politik för funktionsnedsatta är politik som gynnar hela befolkningen - inte minst de äldre. Den vedertagna definitionen av en funktionsnedsättning är enligt Socialstyrelsen en nedsättning av fysisk, intellektuell eller psykisk förmåga. En funktionsnedsättning kan uppstå till följd av sjukdom eller olycka eller den kan vara medfödd. Den kan vara övergående eller av bestående karaktär.
Svårigheter att klara sig i det offentliga livet handlar väldigt ofta om bristande tillgänglighet i omgivningen. Folkpartiet har arbetat intensivt för att bristande tillgänglighet ska föras in i diskrimineringslagen. Genom att införa detta skydd i diskrimineringslagstiftningen får tusentals människor ett kraftfullt verktyg att agera. Dagens lagstiftning är tandlös.
Ett annat krav, som Folkpartiet drivit länge, är att ålder inte får användas som diskrimineringsgrund. Erik Ullenhag (FP) skriver i anledning av den lagrådsremiss han lämnat till lagrådet: "Vi har en märklig syn på ålder i Sverige där vi alldeles för ofta slarvar bort äldres kompetens. Det är därför glädjande att regeringen nu har fattat beslut om ett ökat skydd mot åldersdiskriminering. En fråga vi inom Folkpartiet länge drivit". Lagen träder i kraft den 1 januari 2013 och gäller alla områden i samhällslivet.
LSS-lagen (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) tillkom genom hängivet arbete av Folkpartiet och dåvarande partiledaren Bengt Westerberg. Lagen har dock sina begränsningar. I dag omfattas inte den som har en psykisk nedsättning eller ett rörelsehinder av rätten till daglig verksamhet enligt LSS. Detta vill Folkpartiet ändra på. För den som inte har förmågan att lönearbeta måste det finnas en meningsfull och utvecklande daglig sysselsättning.
Vi har erfarit att på Gotland är vissa verksamheter inom daglig verksamhet hotade. Ett exempel: En uppskattad verksamhet för intellektuellt handikappade är att en gång i veckan få åka till Visborgsområdet och spela bowling. Det är nu tal om att den verksamheten ska tas bort och ersättas av tv-spel. Flera av dem som spelat bowling på Visborg har också multihandikapp och är rullstolsburna. Att få en utflykt en gång i veckan och få delta i det som icke-funktionsnedsatta kan göra utan att blinka, här en mycket omtyckt verksamhet och ett sätt att få miljöombyte och känna att man är med i samhället. Istället ska man nu sitta kvar i sin invanda lokal och spela tv-spel om bowling.
Varför snålas det alltid på de svagaste grupperna i samhället? Samtidigt ser vi att miljontals kronor läggs på något så onödigt som att Södra Hällarna blir naturreservat. Det kan ju inte vara annat än en eftergift av (S) för att få ha med (MP) i sin koalition.
Jag trodde ju inte att Socialdemokraterna skulle stå för denna osolidariska politik. Det är en stor besvikelse.