På regemente efter regemente har värnpliktiga muckat för sista gången. Sedan i somras har Sverige inte längre någon värnplikt. När det gamla systemets sista kullar rycker ut, ska de ersättas av fast anställda och kontrakterade frivilliga. Men än så länge gapar det tomt på luckan.
Svenska Dagbladet har granskat Försvarsmaktens nyrekrytering och kommit fram till att det inte på långa vägar har anställt tillräckligt många soldater. Fullt utbyggd ska den nya organisationen enligt försvarsminister Sten Tolgfors (M) kunna mobilisera 50 000 personer, omedelbart tillgängliga i ett större krisläge. Införandet av det nya systemet, av Försvaret kallat Insatsorganisation 2014, sker stegvis. Målet är att rekrytera 16 000 frivilliga soldater de kommande åren.
För 2010 var målet 2800 fast anställda och 2500 kontrakterade, frivilliga. Med kreativ bokföring - även de som anställts för utlandstjänst har räknats - lyckas Försvaret redovisa 2400 anställda, knappt hälften av målet. Och det är bristen på kontrakterade frivilliga som orsakar gapet - inte en enda har rekryterats.
Överbefälhavaren förklarar situationen med att förordningar och kollektivavtal ännu inte finns på plats, men det är rimligen ett djupare systemfel som ligger bakom det hela. Om inte detta åtgärdas kommer inte rekryteringsmålen att kunna uppfyllas och i förlängningen kommer Sveriges försvar inte att fungera som det är tänkt.
Att återgå till värnplikten är inte ett alternativ. Värnplikten som avskaffades 1 juli 2010 var bara allmän till namnet. Den stora majoriteten av varje årskull genomförde den inte. Och det stora beslutet att med vapen i hand försvara den svenska demokratin bör fattas av egen vilja, inte tvingas på en. Det är också tveksamt om värnplikten skulle klara av att uppfylla de krav som ställs på en modern försvarsmakt. Förutom att hotbilderna förändras har försvaret precis som samhället i övrigt blivit allt mer kunskaps- och teknikorienterat. Det kräver en professionaliserad personalförsörjning.
Men om ett yrkesförsvar ska kunna locka till sig rätt personal måste villkoren uppfattas som attraktiva. Det gör de alldeles uppenbart inte i dag. Försvaret har stora problem att alls hitta någon personal.
Ytterst är detta en fråga för regeringen. Antingen ger man Försvaret resurser nog att erbjuda villkor som kan locka till både frivilligtjänstgöring och fast anställning. Eller så får man kraftigt reducera ambitionerna, i första hand för utlandsinsatser, i andra hand för insatsförsvaret på hemmaplan. Gör regeringen ingenting lär det fort bli väldigt tomt på luckan.