Snyggaste projekten inte alltid bäst

Politik2010-12-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Få saker är så förföriska för förtroendevalda som projekt. Inget kan på kort tid signalera handlingskraft som en snygg logga med tillhörande webbplats, högt ställda mål och en trave pengar. Men snyggt och enkelt är sällan samma sak som effektivt. Långsiktiga, osynliga, strukturreformer gör ofta större nytta än kortsiktiga projektlösningar.

I veckan beslutade regeringen att bilda riskkapitalbolaget Inlandsinnovation AB. När Maud Olofsson med sedvanlig entusiasm förklarade att det handlar om att skapa tillväxt i norra Sveriges inland, finns det all anledning att vara skeptisk. Det nya bolaget får två miljarder att investera i allt från gruvprospektering till vindkraft och turism. Risken är dock stor att en aktör som ska serva alla blir splittrad och i slutändan knappt hjälper någon.

En annan viktig invändning är om ett stort statligt riskkapitalbolag alls är vad som behövs. Självklart behöver hela Sverige ges förutsättningar att stärka sin konkurrenskraft, men det bör främst ske genom till exempel satsningar på infrastruktur och reformer som gynnar företagande, inte genom projekt som andas kortsiktighet. Det gäller både i södra och norra Sverige, i storstadsregioner såväl som på landsbygden.

Riskkapital behövs förstås också, utan det blir det svårare för nya företag att lyfta till högre höjder. Men om inte grunden är ordentligt lagd, spelar det ingen roll hur många nya statliga bolag som Maud Olofsson bildar - resultatet blir klent. Högt ställda ambitioner och en snygg logga allena, skapar inga nya företag.