Sociala broar för förändring
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men för att klara globaliseringens effekter med nedläggningar av fabriker och att jobb försvinner, eller att annan kompetens krävs, så måste det finns social trygghet. De sociala broar som består av ett övergångskydd för de anställda måste finnas, annars får vi social oro, rop på skyddstullar och nationellt skydd av gamla fabriker. Och det kan ge grogrund för rasism.
På socialdemokraternas ekonomiska seminarium målades bilden upp av hur viktigt det är att kombinera globaliseringen och den ökade tillväxten med trygghet och säkerhet för de anställda. Högerns politik som kräver lägre löner, längre arbetstid och sämre anställningsskydd skrämmer medborgarna för globaliseringen. Det minskar förändringsbenägenheten och skapar strejker, upplopp och rasism. Det har vi sett i Frankrike och vi får det i Sverige med en borgerlig regering.
Med på seminariet var kanske Frankrikes nästa president, parlamentsledamoten Ségolène Royal, socialistpartiet. Hon uttalade sin beundran för den nordiska modellen och betonade att de unga vill ta risker, byta jobb och starta företag, om de garanteras trygghet och behandla med respekt. Inte utarmas och förödmjukas, som den franska högerregeringen gjort. Hon trodde starkt på att miljöpolitiken är det utvecklingsprojekt som kan få fart både på Europa och EU-tanken.
Både Svenskt näringsliv och de borgerliga skrämmer medborgarna med hårda försämringar, som de skyller på globaliseringen. Det är ingen naturlag, det är politik, menade IF Metalls ordförande Stefan Löfven, som imponerade med sin klara analys om vad facket måste göra både nationellt och internationellt. Och finansminister Pär Nuder knöt an till den grund för att möta globaliseringen, som svenska och brittiska regeringen tagit fram. Den som kallas sociala broar. Det gäller att bygga sociala broar att klara övergången från gamla jobb till nya. Inte plattformar som man står kvar på. Det innebär att a-kassan inte skall ge en livslång försörjning och att staten inte ska skydda företag som saknar konkurrenskraft.
För att både förebygga arbetslöshet och klara arbetslösheten och övergången till nya andra jobb krävs de sociala broarna. Det handlar om livslångt lärande, anpassningsförsäkringar i form av a-kassa och annat och återföring till arbetslivet genom omskolning och praktik. Med de borgerligas utarmningspolitik mot arbetslösa ökar rädslan för globaliseringen och vi får social oro och strejker. Med sociala broar kan även de anställda vinna fördelar av globaliseringen.