Socialdemokrater flumsanerar sig
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- Det är som om vi vore emot ordning och reda, mot kunskap och som att det stora är när man får betyg.
- I stället borde vi diskutera hur man öppnar fler möjligheter för arbetarungar att kunna ta sig vidare inom utbildningsväsendet.
Det låter bra. Men jag är inte säker på att Mona Sahlin förstått hur flumskolan svikit de elever som hon säger sig värna om. De elever som kommer från hem som saknar studietraditioner lider mest skada i en skola som ställer låga krav. Ju mindre man läser, ju mindre man kan och vet, desto mindre blir världen och desto gråare och hopplösare ter sig framtiden. Det är svårt att drömma om något bättre när man inte vad det finns att drömma om.
De som har med sig hemifrån att läsa böcker och läsa på, de klarar sig i högre grad på egen hand när ingen driver på.
En välfungerande skola som ger goda kunskaper är mer värt som sammanhållande kitt för samhället än all fördelningspolitik i världen.
I arbetarrörelsens barndom fanns en folkbildarambition fjärran från allt flum. Om socialdemokraterna verkligen vill skaffa sig en ny utbildningspolitik behöver de bara leta bland sina rötter. Frågan är om de rötterna har förtvinat. Det rådslag inom partiet som Mona Sahlin nu initierar får väl svara på den frågan. Är man mogna för de nygamla tankar som Sahlin vill återuppväcka?
Men Mona Sahlin vet i alla fall om att socialdemokraternas skolpolitik har låg trovärdighet hos väljarna. Det finns en självinsikt, och det är ju alltid en bra början.
Ett parti som däremot mer än något annat lyckats profilera sig som ett skolpolitiksparti mot flum är folkpartiet. Den troligaste efterträdaren till Lars Leijonborg, är dessutom skolministern Jan Björklund. Det är i debatt med i första hand Björklund som socialdemokraternas nya skolpolitik kommer att prövas, den dag den är formulerad.