Socialdemokraternas hemläxa
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Man kan undra vad de tycker nu när deras eget parti gjort en långsiktig uppgörelse med Björklund om betygen.
Det officiella svaret är att man offrat sig för lärarnas skull.
Men Socialdemokraterna kan vara på väg att svänga i utbildningsfrågorna. Synen på framtidens skola lär bli en vattendelare när arbetarrörelsen ska välja sitt nya ledarskap.
Socialdemokraternas tillmötesgående av Björklund är naturligtvis ett glädjande besked. Att det nu finns en bred riksdagsmajoritet för ett nytt betygssystem är bra. Men ingen bör lura sig att ett nytt betygsystem löser skolans kris. Svensk skola har tappat i internationell jämförelse under många år och ur flera aspekter.
Elevernas kunskaper i moderna språk, matematik och teknik har blivit sämre. Förekomsten av våld tycks ha ökat. Psykisk ohälsa är vanligt och ser inte ut att minska. Listan på problem i 68:ornas spår kan göras lång och inget av dem kommer att kunna åtgärdas enbart med fler betygsgrader.
Det fundamentala problemet med svensk skola är att läraryrket fått ta för mycket stryk. Lärarkåren bör bestå av personer som har stort intresse för sitt ämne och som därtill själva kan leda verksamheten i sina klassrum.
Vidare bör lärarna tro på att det finns någonting som heter kunskap, och att denna är möjlig att överföra till eleverna. Det kan låta grundläggande, men mycket av den pedagogik som lärts ut vid svenska högskolor under senare år har faktiskt inte byggt på sådana antaganden.
För att ta upp Sverige i toppen av kunskapsländer måste vi titta på de stater som redan är där. Skillnaden är då tydlig. I länder som Tyskland och Finland har läraryrket högre status. Fler studenter söker utbildningarna. Lärarna tjänar mer och de presterar bättre. Dit måste även Sverige komma.
Socialdemokraterna var med på ett nytt betygssystem. Men kan de förmås att säga att läraryrket ska ha status? Kommer de gå med på att det finns något som heter kunskap? Vill de erkänna att barn inte kan forska själva, utan tvärt om har en rättighet att få hjälp från vuxna med inlärningen?
Förhoppningsvis kan ett förnyat Socialdemokratiskt parti ställa upp på nödvändiga reformer. Flumskolan hade aldrig något brett stöd bland partiets gräsrötter. Snarare handlade det om en tyckarelit som under en period fick alltför stort inflytande.
Fotfolket håller förmodligen med Jan Björklund då han säger att de som förlorat mest på skolans utveckling har varit arbetarklassens barn.
Kommer Socialdemokraterna hjälpa till att åter göra skolan mer demokratisk i betydelsen att den har tillräcklig kraft för att skicka sina elever på klassresa. Eller kommer de åter retirera in bakom teoretisk pedagogik och glåpord mot oliktänkande? Med tanke på hur högt väljarna värderar skolfrågor kommer det bli en ödesfråga för Socialdemokraterna.