Sockerbetor kan ge nya jobb
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Från Gotlands kommun träffar vi samtliga riksdagspartier vid ett frukostmöte där vi tar tillfället att informera och samtala om aktuella gotlandsfrågor. De frågor som vi i år tryckt speciellt på är givetvis den framtida Gotlandstrafiken men också att få nationellt centrum för vindkraft etablerat till Gotland.
Energiförsörjning
Jag och Lars Thomsson gick efter oljekommissionens rapport ut och föreslog att Gotland skall bli försöksområde med miljövänliga alternativ för att bryta oljeberoendet till 2020 och för att bidra till målen i oljekommissionens rapport. Ett första steg är att utveckla en pilotanläggning för biodrivmedel (etanol, RME och biogas).
Under Almedalsveckan har energiomställningen sedan diskuterats i olika sammanhang. Själv hade jag bland annat möjligheten att växla några ord med statsministern efter en radiosändning och tog givetvis tillfället att lyfta fram möjligheten med en pilotanläggning på Gotland där vi bland annat skulle kunna processa sockerbetor till etanol och biogas vilket skulle bidra till många nya jobb och en välbehövlig energiomställning men också att trygga en fortsatt sockerbetsodling på ön.
Stefan Edman, som varit sekreterare i oljekommissionen, deltog också på en mängd seminarier och därmed fick frågorna om energiomställningen stort utrymme. Vid ett seminarium där Landshövdingen, Stefan Edman, Betodlarföreningen och LRF deltog diskuterades Gotland som energilandskap och alla var eniga om att Gotland borde få en pilotanläggning för biodrivmedel.
Under Almedalsveckan är det tydligt att miljöfrågorna fått ett stort utrymme. Rädda Östersjön och Naturskyddsföreningen, som hade sina aktiviteter vid sockersilon, fick också utmärkelsen som årets opinionsbildare.
Företagsbesök
I fredags besökte jag tillsammans med riksdagsman Roger Tiefensee Gute chark i Sanda. Ett mycket intressant studiebesök. Robert Nilsson berättade då att han kommer att utöka och fördubbla sin verksamhet. Genom nätverket Goda Gotland jobbar ALMI med att stödja och utveckla livsmedelsföretag på Gotland för att nå ut till nya kunder framförallt i Mälardalsområdet. De berättade att omsättningen tredubblats och antalet arbetstillfällen ökat med 80 stycken hos de 20 företag som de jobbat med de senaste åtta åren.
Här finns stora möjligheter framöver med utökad vidareförädling av livsmedelsprodukter där vi säljer mervärden från Gotland. Ännu en möjlighet där våra basnäringar jordbruket och besöksnäringen kompletterar varandra väl i utvecklingen av Gotland.
Omställningsarbete
Jag deltog vid Arena för tillväxts seminarium om omställningen efter försvarsnedläggningen på Gotland. Trots de negativa besluten om KA3, P 18 och Flextronics som Gotland gått igenom finns det idag en framtidstro på Gotland och den kraften skall vi utnyttja. Dan Hjalmarsson lyfte där fram att Gotland måste leva upp till begreppet "smidiga Gotland" och ta vara på entreprenörerna och öppna upp för mer privata alternativ inom den offentliga verksamheten.
Det är så sant så, skall vi utveckla Gotland måste vi bli en kommun som sätter företagen högt, stimulerar nyföretagande, vidareutvecklar våra basnäringar och bidrar till energiomställningen för att skapa fler nya jobb!
Hoppas ni får lite ledighet nu i sommar och tid att ladda om batterierna. Själv skall jag nu gå ut i åkern och plocka flyghavre, en skön kontrast till förra veckans intensiva Almedalsvecka. Trevlig sommar och njut av ledighet och varma bad!