Sökes: Påve för de fattiga

Politik2005-04-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hur många divisioner har påven? Lär Stalin ha frågat när det katolska överhuvudet lade sig i världspolitiken. Svaret är att påven har hundra man, grant utstyrda i dräkter av Michelangelo och med inte helt tidsenliga vapen.
Anfalls hans lilleputtland på 0,44 kvadratkilometer får han be de italienska karabinjärerna om hjälp. Men egen stat har han, erkänd av Sverige sedan 1983.
Det var faktiskt Olof Palme som återupptog de diplomatiska förbindelserna med Vatikanen, som hade legat nere sedan reformationen.
På 1980-talet sågs katolska kyrkan som en progressiv kraft i världen, med "befrielseteologin" i Latinamerika och stödet till Solidaritet i Polen, som tecken på att katolicismen ställde sig på de svagas och förtrycktas sida. Hur är det idag?

Miljontals kvinnor har dött
Av uppståndelsen kring påven Johannes Paulus död och förmodade himlafärd, skulle man kunna tro att han stod för allt gott i världen.
Men det är i hög grad en PR- och mediebild. I själva verket var Johannes Paulus II en av de mest bakåtsträvande påvarna genom tiderna.
Han konserverade en totalt förlegad inställning till preventivmedel, aborter och skilsmässa liksom till homosexuella, vilket fjärmat det katolska etablissemanget från katolikerna i den rika världen. Människor går i kyrkan, men struntar i påvens påbud.
I den fattiga världen har påvens bannbullor blivit en ren katastrof, i synnerhet för kvinnorna.
Miljontals kvinnor har under årens lopp fått sätta livet till genom bristen på preventivmedel och förbudet mot aborter. De har smittats av aids och tvingats till livsfarliga havandeskap.
Graviditet och barnafödande är vanligaste dödsorsaken bland fertila kvinnor i de fattiga länderna.
Här har Johannes Paulus haft god hjälp av George Bush, som brukar inlägga veto mot preventivmedel och sexualupplysning i biståndet.

Påven svek de fattiga
Vore jag Sankte Per skulle jag ställa en rad kritiska frågor till Johannes Paulus, när han nu knackar på porten till himmelriket. Inte bara låta honom glida in med påvligt passerkort.
Johannes Paulus svek de fattiga i världen på fler sätt. Radikala präster och biskopar stoppades.
Hans dogmatiska antikommunism förde honom i händerna på extrema högergrupper, som till exempel Opus Dei, som i sin tur stöder högerns presidentkandidater i bland annat Chile och Peru.
Han lät till och med helgonförklara Opus Deis grundare José Maria Escrivá, en tvättäkta fascist, som försvarade Hitlers judeutrotningar och Pinochets folkmord i Chile.
Det är inte konstigt att den katolska kyrkan förlorar anhängare till de amerikanska businesskyrkorna, som flitigt missionerar i Latinamerikas slumkvarter.
I sig inte ett dugg bättre än den katolska kyrkan eftersom de bara är ute efter de fattigas pengar. I USA trängs den katolska kyrkan tillbaka av de högervridna evangelikanska kyrkorna.

Katolska kyrkan i kris
Påvens ovilja att ta klart avstånd från de celibatpräster, som missbrukat barn sexuellt har lett till en förtroendekris vis à vis den amerikanska allmänheten.
Hyllningarna av Johannes Paulus kan inte dölja att den katolska kyrkan befinner sig i kris och måste moderniseras.
Kanske kan konklaven som samlas den 18 april vaska fram en påve, som kan leda kyrkan in på nya vägar.
Brasiliens ärkebiskop Dom Cláudio Hummes, som skyddat och stött arbetarledaren Lula da Silva på hans väg till presidentposten, skulle kunna vara en sådan, i alla fall på det sociala området.
Med en framstegsvänlig påve, skulle den katolska kyrkan med sina 1,1 miljarder medlemmar och 400 000 präster kunna göra en verklig skillnad för världens fattiga.
Och bli en i god mening moralisk stormakt.