Solidariteten är i fokus för folkkyrkan

Politik2013-04-11 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Svenska kyrkan angår oss. Så har jag inte alltid tyckt och det är många som fortfarande inte tycker så men då tycker jag att man skall ändra sig.

”Jag går aldrig i kyrkan”, det är ett vanligt argument. Jag är ingen regelbunden kyrkobesökare och det krävs inte heller men jag har en grundläggande ideologi om frihet, jämlikhet och solidaritet. Solidaritet kan också översättas till broderskap. Det är hörnpelare som jag vill att mina föreningar skall verka för oavsett om det är FC Gute eller Svenska kyrkan.

Som alla föreningsmedlemmar kan jag påverka själv genom att välja styrelse och ombud. Den 15 september i år är det kyrkoval, Socialdemokraterna på Gotland kommer då att ha en valsedel till kyrkomötet som är kyrkans riksdag. Gå och rösta! Den rösten har betydelse för vilka värderingar som skall styra Svenska kyrkan med sina sju miljoner medlemmar och över 20 000 anställda.

Mänskliga behov i centrum

Svenska kyrkan skall vara en öppen folkkyrka med framtidstro. Människornas behov ska vara i centrum, det kan gott jämställas med frihet. Lyhördhet och omsorg ska prägla kyrkan vid dop, konfirmation, vigslar och begravningar. Svenska kyrkan ska stå upp för allas lika rätt och värde.

Kvinnoprästmotstånd, homofobi, mobbning, rasism och hat eller förakt mot andra religioner hör inte hemma i kyrkan. Det är i väldigt hög grad frågor som har med jämlikhet att göra. För oss som hyllar jämlikheten borde det vara en självklarhet att rösta även i kyrkovalet.

Var kommer då solidariteten eller broderskapet in? Ja, den kommer in när det gäller att slå larm när kommunen eller staten inte tar sitt ansvar för välfärden. Då kan inte kyrkan stå vid sidan av och titta på. Det finns andra grupperingar där det ställningstagandet inte är lika naturligt.

Solidaritet kan också innebära att barn- och ungdomsverksamhet skall vara gratis. Att inte stänga några ute har alltid varit centralt och viktigt för Socialdemokraterna. Det gäller självfallet också i kyrkans verksamhet för barn och unga, för familjer som inte lever på solsidan. Socialdemokraterna vill även att kyrkan ska skapa fler sommarjobb åt ungdomar i samverkan med kommunerna. Det tycker jag är viktigt, barn och ungdomar är det viktigaste vi har.

Öppna mötesplatser

Det finns lika många anställda i Svenska kyrkan som det finns poliser, polisstationer finns inte överallt men församlingshem finns det desto fler av. De kan verka som öppna mötesplatser i samhället.

Det socialdemokratiska förslaget bidrar också till frihet, jämlikhet och solidaritet. Fackförbundet Kommunal har väldigt många medlemmar som arbetar inom Svenska kyrkan. Kyrkan har inte alltid ansetts som en bra arbetsgivare och därför är det viktigt att det skapas en god arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter för alla anställda.

Solidarisk verksamhet

En fråga som i allra högsta grad berör de grundläggande värderingar jag inledde med är den diakonala verksamheten. Många människor är ensamma eller lever i utanförskap. Här kan Svenska kyrkan spela en betydelsefull roll genom att bedriva en diakonal verksamhet som bryter ensamhet och utanförskap. Det har väldigt mycket med solidaritet att göra.

Här har du en del skäl varför det är viktigt att gå och rösta även i valet till Svenska kyrkan. Kyrkans verksamhet berör oss alla och det är viktigt att de som väljs delar värderingarna frihet, jämlikhet och solidaritet.