Sommarjobb åt de unga!

Politik2007-02-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Regeringen Reinfeldt drog i höstas in de statliga medel som tidigare används för att skapa sommarjobb för gymnasieungdomar i landets kommuner. En åtgärd som haft mycket stor betydelse för ungdomar som har svårt att få sommarjobb och som behöver ha sysselsättning under det långa sommarlovet.
På Gotland har det betytt cirka 500 000 kronor och kommunen har under många år anslagit lika mycket som staten. För den miljonen erbjuds cirka 150 ungdomar sommarjobb i tre veckor.

En miljon till sommarjobb
I budgeten för 2007 föreslog socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet en miljon kronor för att vi skulle kunna fortsätta denna viktiga åtgärd även om regeringen dragit in de statliga pengarna.
Nu när föräldrar och personal inom skolan ringer och klagar, drar alliansen öronen åt sig och föreslår ynkliga 200 000 kronor. Dessa pengar räcker till 30 personer vilket är ett hån, när vi vet att förra året var det fler än 150 ungdomar som ville ha sommarjobb.
Det enda rimliga är ett anslag på en miljon kronor om det skall vara något värt. På torsdag har du chansen, Eva Nypelius, att leva upp till det som du förra året tyckte var så oerhört viktigt.
Bokslutet för 2006 är klart. 71 miljoner kronor i överskott är ett mycket gott resultat som den förra majoriteten åstadkommit. Detta överskott borde skapa en stabil grund för framtiden. Nu är egentligen överskottet 133 miljoner kronor.
Kommunledningen kostar på sig att ta en del pensionskostnader redan 2006, som egentligen skulle belasta år 2007. Denna bokföringstekniska åtgärd kan visa sig vara betydelsefull när bokslutet 2007 skall presenteras om ett år. När det gäller 2007 års verksamhet så kan Gotlandsalliansen behöva all hjälp den kan få.

Rejäla nedskärningar
Underskottet inom sjukvården kräver antingen ett tillskott på 30-40 miljoner kronor eller rejäla nedskärningar. Dessutom kommer signaler om att årets skatteprognos räknats ned 50 miljoner kronor.
Reavinsterna från fastighetsförsäljningar kommer att bli mycket betydelsefulla för i år blir det svårare att räkna med social- och omsorgsnämnden.
Deras ram har minskats med 17 miljoner kronor och att någon annan nämnd skall kunna bistå med 30-40 miljoner kronor i överskott har jag svårt att se.
Jag delar Hans E. Anderssons uppfattning att det långsiktigt är oerhört viktigt med driftöverskott i verksamheten och då krävs det hårda nypor av kommunledningen. Det kan bli så att nuvarande majoritet om ett år önskar att de hade tolv miljoner kronor mer i budgeten.

Thomsson i Åre
Kommunalrådet Lars Thomsson har varit i Åre och har lärt sig att "om det är bra för byn så kör vi". Det borde innebära att det som inte är bra för byn genomförs inte.
Jag är oerhört förvånad över att man behöver åka till Åre för att nås av denna insikt. När man är med och fattar beslut så tror man väl på att det är bra och nödvändigt. Inte driver man frågor som man inte tror på!
Skolorganisationen är på tapeten och den absolut hetaste frågan just nu. Ett mycket svårt men nödvändigt beslut skall tas av politikerna om några månader.
Minskningen av elevantalet tvingar fram färre skolenheter. Hur det slutgiltiga förslaget kommer att se ut vet vi inte idag eftersom förvaltningens förslag skall ut på diskussionsrunda bland medborgarna.
Det kommer att göra ont även för politikerna, som också påverkas eftersom de antingen har egna skolbarn eller har skolbarn bland släkt och vänner.
Men det är nödvändigt att vi minskar antalet skolenheter om vi skall kunna säkra kvalité och likvärdig undervisning för alla elever på Gotland.