Sommarlivet i hamnen är lika viktigt som Högskolan

Politik2006-04-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Aldrig mer kan vi väl se Visby hamn med samma ögon som förut. Alla vi som fyllde Almedalsbibliotekets hörsal i onsdags kväll. Sen gick vi hem uppfyllda av upptäckten av Sockersilon. Inte visste vi att den är en sådan klenod.
Sockersilon har funnits där i hela mitt liv. Stor och klumpig, fantasilös och grå. Självklart skulle den bort när sockerepoken var över. Eller?

Holmen och Sockersilon
Hela temakvällens centrum var Holmen och Sockersilon. Den är riktmärket när man kommer utifrån havet. Den fyller synfältet när man närmar sig längs stranden norrifrån. Silon är karaktärsbyggnaden i Visby hamn. Kring den spinns visionerna.
Lektor Tor Broström målade bilden av en epok i gotländskt näringsliv. Sockerbetans väg från åkern, med järnväg till sockerfabriken i Roma, förädlad till Sockersilon, och sedan lastning i båt för export. Ett kulturarv lika viktigt som ruinerna i innerstan.
Är det en vacker byggnad? Tor Broström jämförde med Pantheon i Rom, den mäktiga känslan av rymd inuti en så stor öppen volym.
Magnus Wiman talade om den speciella konstruktionen. Man bygger inte med svetsade plåtar längre. Det påminner om äldre båtbyggeri. Utmaningen nu gäller att fylla Sockersilon med nytt liv. Och att planera vad vi vill göra med Holmen.
Så småningom kom det fram röster i diskussionen som påminde om att detta är en Hamn. Vi fick se bilder från andra städer där man byggt bostäder, tätt, ända ut till kajkanten.

Grönytor och swimmingpool
Ingenting blir då kvar av den speciella hamnmiljön. Den kräver båtar och kajplatser, lastning och lossning, ett meningsfullt liv. Vi är många som vill bevara det i Visby hamn.
Studenterna har visioner om laboratorier, utställningslokaler, ateljéer på Holmen. Grönytor och swimmingpool.
Jag hör det med tvekan. Allt sånt trycker bort själva hamnverksamheten, avskärmar, privatiserar, drar dit mer bilar. Miljön har gjort Högskolan i Visby till en attraktiv läroanstalt. Högskolan har fyllt innerstan och hamnen med liv också på vintern. Det är en stor sak.

Det levande hamnlivet
Men utbyggnadsmöjligheterna i hamnen är begränsade! Det kan aldrig bli ett Campus. Sommarlivet i hamnen är lika viktigt för Gotland som Högskolan. Numera är hamnen det offentliga rummet i Visby på sommarn.
Den miljön behöver gästbåtarna, kryssningsfartygen, till och med Tivolit. Kongresshallens besökare skall kunna flanera i en riktig hamn. Tjusiga bostäder har de hemma.
Visby finns därför att här fanns en bra hamn. Människor skall fortsätta att komma hit med båt. Både stora och små båtar.
Det är det levande hamnlivet som drar människor dit. Tänk om det fanns plats för en fiskaffär! Aldrig glömmer jag doften i Feskekörka i Göteborg.