Spara energi viktigt mål

Politik2006-09-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Energipolitiken har varit märkligt frånvarande i valrörelsen efter Alliansuppgörelsen. Det beror förmodligen främst på att Alliansens politik i stort överensstämmer med den tidigare uppgörelsen mellan socialdemokraterna, vänstern och centerpartiet.
Ändå togs energin upp i TV4-duellen mellan Fredrik Reinfeldt och Göran Persson. Reinfeldt riktade in sig på oenigheten mellan socialdemokraterna och de båda stödpartierna. Göran Persson gav i det sammanhanget, troligen oavsiktligt, äran åt Maud Olofsson för att kärnkraftens avveckling påbörjats. Perssons syfte var snarare att försöka peka på splittring också inom Alliansen, men de fyra partierna är nu överens om politiken för de närmaste åren. Den handlar framför-allt om åtgärder för att öka elproduktionen från förnybara energikällor för att därigenom skapa förutsättningar för en avveckling av såväl oljeberoendet som kärnkraften.

Billigaste kilowattimmen
En annan, lika viktig del i energipolitiken måste vara att spara energi. En sparad kilowatt är den billigaste kilowatten. Industrin är kostnadsmedveten och ser att energiförbrukningen i fabriker i andra länder ofta är betydligt lägre per producerad enhet än i Sverige på grund av det (åtminstone tidigare) betydligt lägre elpriset i Sverige.
Men bostäder och lokaler står för ungefär 40 procent av energianvändningen i Sverige. En stor del av denna går till uppvärmning. Elanvändningen i hushållen har fördubblats de senaste 30 åren, framförallt på grund av ökad eluppvärmning, detta trots att den segrande Linje 2 i folkomröstningen lovade förbjuda direktverkande el i bostäder. Men det förbudet har aldrig införts. Därför sitter många villaägare fast i ett svårt elberoende när elpriset nu stigit brant.
EU har satt upp som mål för energiförbrukningen att andelen energi från förnybara energikällor ska fördubblas från sex till tolv procent till år 2010. Sverige ligger redan över 25 procent från förnybara energikällor (främst vattenkraft och bioenergi). För elsparande är EU:s mål 20 procent till 2020. Det målet bör vara en minimiambition också för Sverige.

Minskade hushållskostnader
Centerpartiet har som komplement till Alliansuppgörelsen om energieffektivisering lagt fram en niopunktsplan för att minska elanvändningen i hushållen och därmed sänka kostnaderna för boendet.
Det mest konkreta förslaget från centerpartiet är att införa "nega-watt-lån". Tanken är att även om energisparande investeringar ofta lönar sig på några års sikt kan det ändå vara svårt att finansiera en ganska omfattande investering. Och med tanke på de ibland snabba skiftningarna i energipolitiken så kan det kännas osäkert att satsa på en större investering.
För att snabbt få igång energibesparande investeringar i bostäderna föreslår centerpartiet därför förmånliga statliga lån till sådana åtgärder. Förutsättningen för att få lånet ska bland annat vara att en energideklaration införs och att energiåtgången efter åtgärden underskrider Boverkets byggnormer för energihushållning.
Centerpartiet förespråkar också att individuell mätning av elförbrukningen införs i hyres- och bostadsrättslägenheter. I Tyskland där det är obligatoriskt har elanvändningen minskat med 20 procent sedan den individuella mätningen infördes. I Sverige har trenden snarast varit minskad individuell mätning. Det är möjligt att mäta förbrukningen i varje lägenhet men ändå samverka om elupphandlingen genom till exempel en bostadsrättsförening. Det leder till sparad el och sparade pengar.
En förstärkning av den kommunala energirådgivningen bör också ske, för att få fart på energisparandet igen.
Med den sannolikt bestående höga prisnivån på såväl olja som el finns det mycket att vinna både för enskilda hushåll och för samhället med effektivare energianvändning i bostadssektorn.