Spekulationsekonomin födde ett missnöjesparti i valet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En bonde borde få koncentrera sig på att utveckla odlingen och inte hela tiden behöva hålla reda på marknadens tillfälliga upp- och nedgångar.
Det förefaller som en nyttig tjänst om banken då kan hjälpa till med att jämna ut svängningarna och garantera ett stabilt försäljningspris.
Skamlösa bonussystem
Men dra detta ett snäpp längre och tillåt banken att börja slå vad om prisutvecklingen. Då ser vi vad som orsakade den senaste kraschen. Bolånen i USA motiverades med förväntade värdeökningar. I syfte att sprida risker och maximera förtjänster samlades krediterna i paket som köptes och såldes på finansmarknaden.
De bakomliggande beräkningsmodellerna ansågs lika tillförlitliga som naturlagar. Så länge värdeuppgången fortsatte kunde bankerna plocka ut sina höga profiter att fördela i skamlösa bonussystem (som Swedbank i Lettland). Geniförklarade datanördar hade nu julafton och bildade en hel yrkesgrupp som konstruerade modeller som skulle göra det möjligt för bankerna att omvandla riskutlåning till vinstmaskiner. Som en sorts moderna alkemister.
Vanligt folk drabbas nu
När bubblan sprack kunde finanshajarna dra sig undan till slott och herresäten med sina ansamlade miljarder och leva det goda livet. Och staten garanterade bankernas svajiga risktagande med mångmiljardbelopp. Vanligt folk drabbas nu i hela Europa av åtstramningspaket som urholkar erövrad välfärd.
I samband med krisen fick datanördarna en liten näsknäpp, men är nu tillbaka i stor skala. De befolkar en värld som saknar kontakt med den verkliga världen - och med verkliga värden.
Här handlar det enbart om priser bestämda på finansiella marknader där det gäller att skaffa sig fördelar. Detta sker med alltmer avancerade datorer som på bråkdelar av sekunder kan utnyttja små börsförändringar och som helt dominerar handeln.
Snabbaste uppkoppling vinner. Datorer för hundratals miljarder sköter transaktionerna enligt programmerade modeller. Detta är en iskall värld där priset på aktier och bostäder kan stiga samtidigt som löner sjunker och arbetslöshet ökar. Skattepengar till vård och skola kan blixtsnabbt överföras till riskkapitalbolag i skatteflyktsparadis.
När produktivitet och vinster i decennier ökat på lönernas bekostnad har konsumtion och efterfrågan hållits uppe genom en privat skuldsättning, som ytterligare berikat finanskapitalet.
Spekulationsekonomin
Vad som nu skett är att detta problem omlokaliserats till enorma statsskulder vilkas räntor måste betalas med nya krediter. Börs- och fastighetsbubblor kan endast tillfälligt skymma denna grundläggande kris i penningsystemet.
Om spekulationsekonomin inte ifrågasätts, förklaras och angrips kan oroade väljare intalas att de har mer gemensamt med inhemska finanshajar än med invandrade arbetare.
Det hjälper då föga att enbart moralisera över ett folkligt missnöje som kan komma att anta alltmer obehagliga skepnader.