Spelet om misstroendet

Politik2005-12-06 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kraven på att någon måste avgå för att regeringen inte agerade snabbt och alert vid tsunamikatastrofen fortsätter. Som jag skrev i lördags har jag full förståelse för att de som direkt drabbades av tsunamins förödelse och mist sina när och kära är förtvivlade och besvikna. Många av dem tycker att någon ansvarig borde avgå.
Även om statsminister Göran Persson tagit på sig det fulla ansvaret och i riksdagen bett om ursäkt för de misstag som begåtts, så lär han knappast avgå frivilligt. Det ser han ingen anledning till. Istället kommer han att lägga energi på att vässa regeringens beredskap för krishantering. Hoppas jag.
Den som möjligen skulle kunna avgå på egen begäran är utrikesminister Laila Freivalds. Det vore nog inte många som skulle beklaga hennes avgång. Spelet som den borgerliga oppositionen bedriver är en annan sida av ansvarstagandet. De vet att de kommer att förlora en misstroendeomröstning i riksdagen mot Göran Persson. Vänsterpartiet och miljöpartiet kommer att stödja Göran Persson. Dessutom skulle en misstroendedebatt avslöja att centerpartiet har röstat med regeringen om krisberedskapen. Centerpartiet är alltså medskyldiga till den dåliga krishanteringen.
När riksdagen 2002 röstade om krisorganisationen, så röstade centern med regeringen, vänsterpartiet och miljölpartiet. Emot de borgerligas förslag. Blir det misstroendeomröstning så kommer säkert Göran Persson att plåga centerledaren Maud Olofsson med centerns ansvar för den dåliga krishanteringen. Och att centern nu helt plötsligt bytt åsikt och pratar mest om misstroendeförklaringen. Därför kommer sannolikt centerns prat om misstroendeförklaring bara bli prat.
Samma sak är det med moderatledaren Fredrik Reinfeldt, som indignerat klagat på att i Sverige händer inget när regeringen gör fel. Nu verkar det inte ens som oppositionsledaren Reinfeldt tänker begära misstroendeförklaring mot statsministern. Den borgerliga oppositionen verkar vilja tassa försiktigt för de vet att de har tunt på fötter. Den kommission som lagt fram hård kritik mot regeringen är ju ett strålande exempel på att demokratin fungerar i Sverige. Den pekar på två orsaker till bristerna och senfärdigheten. Nämligen centraliseringen av makt till statsminister Göran Persson och det dåliga samarbetet mellan Perssons kansli och utrikesdepartementet. Detta går naturligtvis att förbättra.
Sannolikt kommer den borgerliga oppositionen inte att begära en misstroendeförklaring mot statsminister Göran Persson, för då kommer centerpartiet att avslöjas som medansvarig till den dåliga krisberedskapen. Däremot får vi kanske se en frivillig avgång av utrikesminister Laila Freivalds. Men inte heller det är särskilt troligt. Frågan är då hur mycket tsunamin ska påverka valutgången nästa år.