Språket viktigare än nånsin

Politik2009-12-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den nya språklagen som ska stärka svenskan som språk i Sverige börjar nu tillämpas. Bland annat JO-anmäls det faktum att Visby flygplats döpts om till Visby airport av Luftfartsverket.
Det finns många ideella språkpoliser i landet men det är bra att det nu också finns en lag som stoppar ofoget att döpa om svenska ord och företeelser till engelska där det inte är befogat.
Det är lika illa att döpa till exempel en flygplats till ett lokalt namn som ingen utsocknes människa begriper.
Språklagens utgångspunkt är: Ett gemensamt språk som alla kan förstå och använda är en förutsättning för en levande och fungerande demokrati. Alla har rätt till ett språk.

En mycket viktig aspekt i vårdandet av svenskan är att svenska införs som huvudspråk i svenska utbildningar. I dag är nästan all kurslitteratur på engelska på högskolor och universitet.
Det är ett hinder som stoppar många som annars inte skulle ha några problem att studera vidare. Även en som är van att både tala och läsa engelska kan ha det tufft att plöja alla fackböcker på detta språk.
En grundtes inom EU är att alla ska kunna medverka med samma förutsättningar, tala på sitt eget språk och få alla dokument på det språk man talar till vardags. Denna inställning borde prägla även utbildningsväsendet. Visst finns det en poäng i att man ska kunna studera i det land man önskar men huvuddelen av studenterna pluggar dock inte utomlands utan i sitt hemland.

Att lära sig hantera det svenska språket och stava rätt är också viktigt även om det verkar som att den svenska skolan en tid inte haft denna ambition.
Att kunna kommunicera är i dag viktigare än nånsin. Att då kunna hantera sitt modersmål med någorlunda säkerhet är något vi måste ge alla förutsättningar att klara.
Det är också en förutsättning för att lära sig andra språk vilket är minst lika vitkigt som att kunna sitt eget.