SSU är ett härligt ungdomsförbund. I en valfilm inför kyrkovalet säger de: ”Jesus var sosse”. Det har väckt en hel del arga känslor på sina håll.
Det har fått mig att tänka på varför man blir så upprörd. Jesus drev ut månglarna ur templet och han utspisade flera tusen med fem kornbröd och två fiskar. Det är två exempel som SSU använder. Månglarna exemplifierar de otyglade marknadskrafterna och kornbröden och fiskarna solidaritet med andra.
Marknaden lämnar de svagare
Marknaden kan göra gott men om man låter den härska som den vill lämnar man de svagare åt sitt öde. Marknaden prioriterar vinsten i första hand, den känner dåligt till begreppen solidaritet och rättvisa. Den tar ingen hänsyn till de som inte kan köpa.
Marknaden har inte skapat vår svenska förskola, öppen för alla inte bara för några få. När jag växte upp fanns inte förskolan. Jag har klarat mig rätt bra i alla fall men många är de tillfällen då jag som vuxen önskat att förskolan fanns på 1950-talet.
Tänk vilken start dagens barn får i förskolan, pedagogik, att ta hänsyn till varandra, visa hänsyn, dela med sig av leksaker, prata och fundera tillsammans över vad som är viktigt i livet när man är liten. Jag tror att Jesus skulle tyckt om förskolan och den förskola vi har idag hade nog inte uppstått på samma sätt om marknaden hade fått råda.
Arbetarrörelsens verk
Den svenska arbetarrörelsen skapade förskolan liksom vår allmänna sjukvård, vår sjukförsäkring och föräldraförsäkring. Den svenska arbetarrörelsen skapade ett pensionssystem där möjligheterna att köpa sig pensionsförsäkringar inte var grunden. Samma arbetarrörelse skapade arbetslöshetsförsäkringen.
De fem kornbröden och de två fiskarna delades och räckte till många. På samma sätt skapades ett system där de gemensamma tillgångarna delades och räckte till många. Gemensamt betalar vi skatt, var och en efter förmåga. Gemensamt får vi del av trygghet och välfärd, var och en efter behov. Skulle Jesus inte ha uppskattat det? Det tror jag att han hade.
Dagens nyliberalism, skapad av Margret Thatcher och hyllad av främst de svenska moderaterna och centerpartiet, har en helt annan syn på samhället. Här får marknadskrafterna ett stort spelrum och solidariteten ett mycket mindre.
Nyliberala idéer
Frihet råder att skapa vårdcentraler som i första hand vänder sig till lönsamma patienter, jag syftar i första hand på det moderatstyrda landstinget i Stockholm. Då delas inte tillgången till sjukvård på ett solidariskt och rättvist sätt. Samma nyliberala idéer har raserat arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen.
Frihet råder även att skapa friskolor som sätter vinsten i första hand, inte barnens behov. Det är en av de stora skillnaderna mellan socialdemokrati och nyliberalism. Då råder inte längre ”åt var och en efter behov” utan istället ”åt var och en efter förmåga”.
Jag tror att Jesus hade tyckt om begreppet ” var och en efter förmåga, var och en efter behov”. För mig är det ett centralt begrepp som symboliserar orden frihet, jämlikhet och solidaritet. Därför är det med stolthet jag är socialdemokrat och därför tror jag också att SSU har rätt när de säger i sin valfilm ”Kom ihåg att Jesus var sosse”.