Stabil majoritet i parlamentet

Politik2010-05-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Folkpartiets brittiska systerparti l iberaldemokraterna med Nick Clegg i spetsen går nu in i en samlingsregering med de konservativa och bildar en stabil majoritet i det engelska parlamentet. Senast detta hände var under krigsåren 1940-45. Kontakter och samarbete mellan de svenska och engelska liberalerna har pågått sedan 1947 när de båda partierna var med om att bilda den liberala internationalen. Ett samarbete som kom att fortsätta med ökad intensitet efter inträdet i EU. Den engelske partiledaren var under ett par mandatperioder EU-parlamentariker i Bryssel innan han blev medlem av underhuset.
Men den nya engelska regeringen har en mycket svår uppgift framför sig. Gordon Brown och hans avgående socialdemokratiska regering lämnar efter sig en statsfinans i kris. Läget är knappast bättre än vad som gäller för Grekland, Spanien och Portugal. Och orsaken kan inte knytas till euron eftersom engelsmännen liksom vi envist håller fast vid sin gamla valuta.
I det åtskilligt mindre formatet var det däremot tryggt att konstatera att kommunen Gotland och dess politiker i sin kommande budget är återhållsamma med löften om kostsamma förändringar. Och trots att vi är en god bit in på valåret avstår även den lokala socialdemokratiska rörelsen att flagga för röstfiskande reformer. Nu var det enbart oppositionsrådet Åke Svensson (s) som var närvarande från den sidan vid presentationen. Så var vänsterpartiet och miljöpartiet står vet vi inte. Någon samlad kommunalekonomisk skuggbudget från Gotlands röd-gröna opposition har mig veterligt ännu ej presenterats.
De gotländska socialdemokraternas verklighetsuppfattning skiljer sig således ifrån vad vi hittills fått höra från centralt partihåll. Mona Sahlin tillsammans med tilltänkta samarbetspartners vill sprätta ut miljoner lite här och var. Som givetvis ska tas hem någonstans ifrån. Men det mesta vill man låna upp och skjuta på framtiden eller höja skatten som drabbar alla. Med högaktuellt dystert facit från vad som nu händer inom den internationella ekonomin och stater emellan kan det inte vara en politik man ska rösta fram på vare sig riks- eller lokalplanet.