Hur har Miljööverdomstolen resonerat när samma tekniska råd i ena fallet i sitt domslut säger nej till vindkraft i Mästermyr för att Sverige internationellt säger sig ta ansvar för kungsörns och havsörnsbestånden, men samma tekniska råd släpper igenom ett domslut om brytning av Nordkalk i Bunge-Ducker.
Besluten saknar logik
Besluten saknar logik. Det finns örnrevir även i Ojnareskogen 20 meter intill det kommande transportbandet. Det är två motstridiga beslut.
Man har, märk väl, resonerat på olika sätt om samma naturvärde, i det här fallet örnrevir. Men sammantaget är naturvärden i Bunge mycket högre än i Mästermyr.
Domsluten kan uppfattas som subjektiva, men framförallt saknar de rättssäkerhet.
Högre miljövärden
Vad är skillnaden, när man släpper igenom det ena ärendet, men inte bromsar Ducker, som innehåller mycket högre natur- och miljövärden, det vill vi regioninnevånare få kännedom om, när juridiken har beslutsrätten.
Till Bunge-Ducker ärendet hör dessutom den riskabla vattenförsörjningen på norr. Enligt expertisen kommer Bästeträsk att få skador i framtiden. Vattenförsörjningen påverkas. Det som berör människor och framtid faller mellan stolarna.
Domstolar beslutar i miljöärenden. Alla medborgare förstår inte det. Region Gotland och länsstyrelse borde ta sig tid att offentligt via media förklara domslutens innehåll för alla berörda.
Politisk avvägning
Det är intressant att i många av de nuvarande viktiga ärenden för öns framtid, tar inte politiker och tjänstemän hjälp av den kritiska massan som gör sig tydlig runt om på ön. Vad hindrar att gå hand i hand?
"Hittills tycks man ha gjort en politisk avvägning utan att förstå vilka effekter ett tillstånd för brytning har på framtida natur och miljövärden på området i norr", säger Christer Mild på Naturvårdsverket.
Vad kan man sälja ut av naturvärden och vad kan man inte sälja ut, den frågan bör alla parter i politik och näringsliv ställa sig i den stund man talar om hållbar utveckling och mänsklig framtid. Den frågan måste ständigt ställas. Den frågan måste ställas från NU.
Inte återställningsbart
Just nu handlar det om 170 hektar mark och ett 25 meter djupt hål i 420 år gammal mycket åtråvärd kalksten, som aldrig kommer att gå att återställa om brottet öppnas.
Tomma hot
Nordkalk hotar med att lämna ön. Men företaget har fem andra fastigheter på ön varav fastigheten i Buttle har det geologiska bästa kalkstenslagret för brytning, bättre än vid Ducker, en kunskap som arbetarna borde få kännedom om.
Alltså kommer inte företaget att försvinna, bara fortsätta på annan plats. Varför inte redan nu ta klivet över till Buttle? Det måste alla som oroar sig för arbetstillfällen inse är möjligt.
Gräddfil
Varför skall företag ha en egen gräddfil i detta land? Inte skrämmer du bort Nordkalk för ett eventuellt nej från Högsta Domstolen beträffande brytning i Bunge när de äger ersättningsfastigheter på övriga ön.
För Nordkalks egen skull
I stället för att lyssna på företagets hot om att lämna ön, borde regionen, arbetarna och befolkningen ställa rimliga krav på Nordkalk, öppna en dialog om andra möjligheter, inte låsa situationen.
Varför inte tillåta er att involvera företaget i framtidsfrågor, visa på andra områden Nordkalk äger. Ett företag som Nordkalk är ju i längden betjänt av ett sådant förhållningssätt.
En utarmning gynnar ingen
Begär kompensation för uttag av de naturresurser företaget skeppar iväg. Kräv i gengäld att Nordkalk som inte skattar på ön återför något som gynnar alla, till regionen. Det måste vara bra för Nordkalk att få good will.
En utarmning av kalkklippan utan ersättning gynnar ingen. Det finns alltid ett därefter, som ingen tar itu med nu. Det är dags för det nu.