Ställ upp för säkrare skolskjutsar

Politik2005-09-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vägverket vill använda Gotland och ytterligare fyra fastlandskommuner för att testa ett försök med att skapa säkrare trafikmiljöer kring skolskjutsar. Därför pågår sedan en tid diskussioner mellan Vägverket och Barn- och utbildningsförvaltningen om försökets omfattning och utformning.
Det har visat sig att den största faran i samband med skolskjutsar finns kring av- och påstigningsmomentet. Därför går försöket bland annat ut på att sänka hastigheten för förbipasserande fordon till 30 kilometer i timmen när en skolskjuts stannat för just av- eller påstigning.
Hur detta praktiskt skall gå till beträffande skyltning med mera är naturligtvis en av huvudpunkterna i försöksprojektet, som beräknas starta i januari och pågå ett halvår.
I många andra länder finns sedan gammat liknande regler och det är egentligen konstigt att Sverige inte lyckats lösa detta tidigare. Vi betraktas ju ofta som ett föregångsland när det gäller trafiksäkerhet. Både Volvo och Saab har alltid legat i framkant när det gäller krocksäkra bilar och passagerarsäkerhet, samt framför­allt säkerhet för barn i bil. Även en del försäkringsbolag har under lång tid arbetat med trafiksäkerhetsfrågorna och byggt upp en omfattande dokumentation.
Det är inte rimligt att flera barn varje år skall förolyckas eller skadas i samband med skolskjutsning. Därför är varje förändring som kan få barn och föräldrar att känna lite större trygghet under skolskjutsningen viktig. Framförallt måste det också kännas bra för alla skolskjutsförare om man lyckas hitta en lösning som gör den farliga av- och påstigningen säkrare.
Därför är det planerade försöket mycket bra och förhoppningsvis kommer Barn- och utbildningsförvaltningen och Vägverket gemensamt att hitta vettiga och smidiga lösningar så att projektet kan genomföras. Dessutom måste trafikanterna "köpa projektet", för utan acceptans från dessa blir resultatet uddlöst.