Ständig kamp för jämställdhet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Från 1913 kom kvinnodagen att firas just den 8 mars, ett datum som förenat kvinnor över hela världen. En dag att påminna om kvinnors situation, som dock borde få uppmärksamhet alla årets dagar.
Jämställdhet från skapelsen
Någon internationell mansdag finns inte. Men det verkar underförstått att den infaller de övriga 364 dagarna. För det är ju så vår värld ser ut. De patriarkala strukturerna har vuxit sig starka genom århundraden, ja årtusenden. En märklig utveckling när man och kvinna är en och samma art, med sina givna livsnödvändiga uppdrag.
Människosläktet överlever inte utan de båda. Jämställdhet från skapelsen, således. Ändå florerar kvinnors underordning i olika samhällen och sammanhang. Allt detta är bekant, men inget avgörande görs för den självklara jämställdheten. Varför? Ett svar är att männen bevakar sin maktställning, medvetet och omedvetet. Sitter på makten, släpper den inte. I Sverige luckras det upp, inte minst i politiken som har tagit viktiga steg mot jämställdhet.
Medan näringslivet sackar efter. Vill inte inse att kvinnors kunskap, erfarenhet, klokskap och kreativitet krävs för framgång. Sturigt behåller männen sina positioner och ryggdunkningarna fortsätter.
Pinsam löneskillnad
Att kvinnor fortfarande halkar efter i lön för lika arbete är inte bara oacceptabelt, det är en pinsamhet. Den som med kraft och trovärdighet driver denna fråga och jämställdhet i övrigt under den kommande valrörelsen vinner. Kvinnorna avgör, var så säker.
Pinsam är också objektifieringen av kvinnor. Kvinnokroppen exploateras, från annonsering och bilder till sexuellt utnyttjande och trafficking. I Sverige och i världen. Männens sexualdrift är en del av maktordningen. Senast avslöjad i den svenska teatervärlden. Först sex, sedan den eftertraktade rollen.
I många delar av världen skrivs kvinnors utsatthet som fattigdom, utebliven utbildning, mödradödlighet och hiv/aids. Men där finns också kvinnostyrka som bär upp familj och samhällen. Dock är demokratiunderskottet stort. Kvinnor hålls utanför beslutande församlingar.
Utan kvinnor ingen fred
Här tänds nu ett hopp med Margot Wallström som FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatthet, främst i krig och konflikt. Det handlar om att få en tillämpning av Säkerhetsrådets resolutioner som också kräver att kvinnor släpps in i de rum där fredsförhandlingar sker och demokratiuppbyggnad diskuteras. Utan kvinnor ingen fred och ingen hållbar utveckling.
Detta är frågor som den svenska organisationen Kvinna till Kvinna driver sedan 15 år i konfliktområden, som Balkan, Mellanöstern, Södra Kaukasus, Kongo och Liberia. Det sker genom stöd till kvinnoorganisationer, med påtaglig framgång. Engagerade organisationer och nu Margot Wallström kan innebära genombrott internationellt och nationellt. Det känns hoppfull denna dag.