Stark känsla att påverka

Politik2006-04-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det var länge sedan det var ett så välbesökt årsmöte för socialdemokraterna som årets. Det är valår, men det som drog var naturligtvis kampen om förstaplatsen på riksdagslistan. Den dramatik som kampen mellan de tre starka kandidaterna utgjorde, lockade fler än vanligt. Men också att det fanns så många motioner att behandla.
Partimedlemmarna vill påverka och nu fick de ju faktiskt direkt avgöra vilken person som ska sitta i riksdagen för öns socialdemokrater. Det gavs prov på ett verkligt bra och demokratiskt beslutsfattande av partiets medlemmar. Jag njöt över hur omtänksamma alla var som pläderade för sina kandidater. Så kan det vara i ett parti som har många goda ledare att välja bland.
Samtidigt var det naturligtvis oerhört spännande för de tre inblandade. De brinner ju alla tre för att få vara i riksdagen och kunna med all sin kunskap, sociala förmåga och känslomässiga engagemang påverka utformningen av Sverige. Och slåss för Gotland. Att vara riksdagsledamot för Gotland är inget glassigt latmansgöra med bra betalning. Det är ett ständigt slit, kontaktskapande och många sammanträden. Och massor att ständigt läsa in sig på. Det är underbart att det finns så många duktiga gotlänningar, som vill lägga ner tid och engagemang på politik.
Det andra som slog mig var att det börjar komma fram väldigt många nya människor i alla åldrar inom socialdemokratin på Gotland. Visst dominerar fortfarande de över 50 år, men det kommer en mellangeneration och så finns ju SSU-arna. Som är på hugget. Den fackliga rörelsen på Gotland har verkligen mobiliserat, utbildat flera duktiga ledare, som också vill engagera sig politiskt. Det är bra och en styrka för socialdemokraterna på Gotland med många fackligt aktiva, som vill vara med och påverka hur kommunen ska styras.
Det är också viktigt att de fackligt aktiva i detta val engagerar sig starkt för att få alla sina kamrater att förstå hotet från de borgerliga mot a-kassan, sjukersättningen, kollektivavtalen och den allmänna tryggheten. De som har mest att förlora på en borgerlig regeringen är de sjuka och arbetslösa.
Det svagaste med socialdemokraternas årsmöte var dock bristen på debatt och förslag om de avgörande framtidsfrågorna. Hur slå tillbaka arbetslösheten, hur göra miljön till en tillväxt- och framgångsfaktor för Gotland. Hur kan socialdemokraterna ta täten för att få bort knarket och ohälsan från Gotland. Hur kan fattigdomen bland barnen och deras föräldrar minskas och hur vill öns socialdemokrater utveckla vår viktiga färjetrafik. Men denna debatt kanske kommer nu när så många vill påverka öns socialdemokratiska politik.