Stark solidaritet för Estland

Politik2007-05-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är bara något dygn efter att ryssarna i Estland traditionsenligt firade segern över tyskarna i andra världskriget nionde maj. Tvärtemot vad många befarade gick det hela ganska lugnt och städat till, inte alls samma upploppsstämning som under protesterna mot flytten av den nu världsomtalade bronsstatyn. Och kanske är det en diplomats ständiga kännetecken, men Alar Streimann, Estlands ambassadör i Sverige sedan årsskiftet, utstrålar lugn. Ändå konstaterar han att spänningar har ökat under de senare åren.
- Kontroverserna började för ett år sedan då olika extremgrupper började samlas kring monumentet, sådana som protesterade mot Estlands självständighet. Dessa möttes av motdemonstranter, och därför sattes statyn under polisbevakning. Allt detta underbyggdes av hets från grupper i Ryssland. Inte direkt från ryska myndigheters sida. Men den retorik som riktar sig mot Estlands självständighet, den har vuxit, och den har vuxit i takt med en nostalgi kring det gammal sovjetiska imperiet.
- Detta har egentligen inget att göra med ryska minoriteter i Estland. Det har att göra med vad man tänker kring vem som var vinnare och förlorare i andra världskriget. Kom den sovjetiska armén som befriare av Estland eller kom den mot esternas vilja? Det officiella Ryssland har inte erkänt att Estland ockuperades under andra världskriget. Ännu i dag har man inte gjort det!
Men vad kommer att hända nu, undrar jag? Kommer det att lugna ned sig?
- Jag tror att det lugnar ned sig. Men vad som fortsätter än i dag är it-attackerna mot estniska myndigheters hemsidor. Det är väldigt många i Estland som använder Internet, och vi ser ett mönster, där man försöker bryta ned det offentliga nätverket av information.
- På kvällen den nionde maj kom angreppen genom en miljon datorer över hela världen, som förmodligen har använts som värddatorer. Man vet inte precis varifrån attackerna kommer, men man undersöker det mycket noga och flera länders experter samarbetar med att reda ut vem som ligger bakom.
- Annars vill ju flera i Ryssland bojkotta estniska varor, men det är inget officiellt från Ryssland. I övrigt märks inga åtgärder. Faktiskt är det så att varken Ryssland eller Estland har något egentligt intresse av att fortsätta kontroversen.

Anser man från estnisk horisont att återspeglingen av allt det här har varit rättvis i svensk media?
- Jag vill nog påstå att svensk media har beskrivit det hela som det har varit. Man kan ha synpunkter på om en eller annan sak har varit rätt eller inte, men man har över lag beskrivit det mycket noggrant och objektivt såvitt jag kunnat se.
Estland är ju medlem i Europeiska Unionen. Upplever landet att man har fått det stöd från EU man kunde förvänta sig?
- Ja det tror jag. Man har fått starkt stöd, både från EU och bilateralt från flera länder, däribland Sverige. Och EU-kommissionen har gjort ett mycket starkt uttalande. Därtill kommer stödet från Natoländerna. Det har varit en stark solidaritet.
- Man måste påminna sig att det har kommit mycket överraskande för Europa och hela världen, att något sådant här kunnat hända. Det låter ju ganska oväntat att man i dagens värld får belägra en ambassad och attackera ambassadören.
Och däri har ambassadören onekligen rätt.