KRÖNIKA
Det brukar heta att ”den som gjort en resa har något att berätta” och nog är det så. Under några försommardagar var hela familjen samlad hos en av sönerna som är boende i Berlin. Det blev långa strövtåg i denna charmiga stad och mest i gamla öst. Mycket vackra gamla bostadshus med rikt utsmyckade fasader. Men så var det också den ständiga påminnelsen om krigets fasor och resterna av muren. Överallt fanns små minnesmärken i trottoarerna utan för hus där folk hämtats till koncentrationslägren. Och längs murens tidigare sträckning ytterligare minnestavlor över alla som stupat under flyktförsök.
Just detta att se resterna av muren och ”ingenmansland” som skiljt öst från väst gjorde ett väldigt starkt intryck. Ett enormt demokratiskt misslyckande, när en mur byggdes för att hålla kvar folket i landet. Jag var tolv år när det skedde och eftersom mina föräldrar kom från Malmötrakten pratades det mycket om murbygget hemma, det var liksom ganska nära mellan Malmö och Berlin.
På många husfasader har det målats enorma kopior av foton från 60-talet och händelser kring gränsen, denna gräns som effektivt slog sönder familjer och kapade släktband. Här fann jag också den bild som jag bäst minns från ungdomen, vaktposten som tar chansen och springer genom taggtrådshindren mot friheten i väst.
Tyvärr verkar ingen lärt sig något av historien, för på flera håll i världen byggs nu nya murar med avsikten att stänga inne befolkningen.
Dagens färjetrafik till Gotland fungerar i stort sett bra, men det finns en del irritationsmoment. Jag tänker då på terminalen i Nynäshamn, där gaten är så liten att det inte finns sittplatser till alla incheckade passagerare. Och eftersom båtbussarna från Stockholm anländer nästan en timme före båtens avgång, blir det lång väntan. När dörrarna till ombordstigningen sedan öppnas liknar det insläppet till en populär fyndrea på juldagen, ”alla på en gång”. Något som enkelt kunde fixas med några räcken som delar upp passagerarna i flera köfiler.
Men problemen finns kvar år efter år. Rederiet friskriver sig från problemen och menat att eftersom det är Stockholms hamn som också äger hamnen i Nynäshamn ligger lösningen hos dem. Säkert formellt rätt, men med lite god vilja skulle naturligtvis Destination Gotland kunna trycka på för en smidig lösning, så att resenärerna fick en positiv upplevelse av hela resan.
Uthyrning av lägenheter sommartid i Gotlandshems bostadsområden är en fråga som livligt debatterats under många år och någon lösning som gör alla nöjda ser inte ut att vara i sikte. Det är tillåtet att hyra ut lägenheterna veckovis under juni, juli och augusti, men det finns undantag. Och just detta gör mig fundersam, för i en GT-artikel om uthyrningen och eventuella störningar säger Ingela Hedengrahn på Gotlandshems uthyrningsavdelning: ”Man får inte hyra ut om man bor i innerstan eller på Galgberget.”
Tror företaget att turisterna skulle störa mer i innerstan och på Galgberget eller anser man att boende i övriga områden ska tåla mer? Ja inte vet jag, men nog känns det som en konstig policy och särbehandling av hyresgästerna i gotlänningarnas bostadsbolag.