Staten närvaro är viktig

Efter mer än tre år har äntligen den förra landshövdingen Lillemor Arvidsson hamnat på väggen i länsstyrelsens sessionssal. Som Gotlands första kvinnliga landshövding presenteras hon i färg,  bland idel svartvita manliga föregångare.

Efter mer än tre år har äntligen den förra landshövdingen Lillemor Arvidsson hamnat på väggen i länsstyrelsens sessionssal. Som Gotlands första kvinnliga landshövding presenteras hon i färg, bland idel svartvita manliga föregångare.

Foto: Bengan Zettergren

Politik2009-11-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den som behöver träffa en representant för staten får allt oftare bereda sig på att resa. Det är i allt färre kommuner som det går att träffa på statens representanter. Centraliseringarna har olika motiv. Det kan handla om att man anser att det behövs en viss storlek på verksamheten eller att det går lika bra för medborgarna att använda till exempel Internet för att utföra sina ärenden.
Alliansregeringen tillsatte tidigt en utredning för att lägga förslag för att motverka denna tendens i samhället. Utredaren Lars Högdahl har nu presenterat sina förslag och han kräver att de statliga myndigheterna ska se medborgarens behov - även behoven hos dem som inte kan utföra sina ärenden via dator eller telefon.
Det här är inget som kommer att hända av sig själv. När myndigheter och verk själva får bestämma är det alltid lättast att lägga ned längst bort i periferin. Här måste staten, i detta fall regeringen, ta ett tydligt övergripande ansvar. Det är därför klokt att som utredaren Lars Högdahl föreslår, ge länsstyrelserna ett tydligt ansvar att leda och samordna de statliga myndigheternas serviceansvar.
Att tvinga myndigheterna till samarbete och att de får ett tydligt uppdrag att finnas i hela Sverige är ett viktigt steg. De statliga myndigheterna behöver också få ett mycket klart uppdrag att söka samverkan med kommuner och andra.
Kommunen ska inte få besked om att en statlig myndighets kontor stängs, utan att det varit en dialog innan där man undersökt eventuella samverkanslösningar.
Om utredningens förslag genomförs måste en myndighet som tänker lämna en kommun anmäla det till länsstyrelsen, som ska se till att man försöker hitta alternativa lösningar och att detta sker i samråd med kommunen. Det borde vara självklart att staten är representerad i alla kommuner och att det finns ett servicecentrum i varje kommun som kan vara en enkel kontakt mellan medborgarna och staten.
Självklart kan dessa centra med fördel samlokaliseras och samarbeta med till exempel kommunens eller landstingets olika förvaltningar.
Utredningen har lagt sina förslag. Nu gäller det för regeringen att leverera!