Staten och fondkapitalet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Regeringen vill att finansdepartementet ska utreda hur Premiepensionsmyndigheten, PPM, ska kunna fungera som ett statligt fondtorg och erbjuda vanliga fondsparare låga avgifter på sitt finansiella sparande. Tanken är att PPM:s stordriftsfördelar ska kunna användas även för det privata fond- och pensionssparandet och på så vis sätta press på storbankerna och de övriga fondförvaltarna.
Det är inget självändamål att staten ska gå in i det här, säger Sven-Erik Österberg till Ekot i Sveriges Radio på måndagen. Nej, fattas bara. Faktum är att det snarare är ett självändamål att staten håller sig borta.
Vill regeringen göra något åt strukturen på fondmarknaden borde den snarare titta på hur reavinst-skatteregler låser in sparande istället för att uppmuntra vanliga människor att flytta sina tillgångar till förvaltare som ger de bästa villkoren.
Utvecklingen går sakta
För saken är ju inte att det saknas konkurrens på marknaden för finansiellt sparande. Visserligen har storbankerna alltjämt en mycket stor marknadsandel, men ser man till de nya pengar som sätts in i fond- och pensionssparande är koncentrationen till de stora aktörerna mycket mindre. Det saknas inte heller privata fondtorg liknande det Sven-Erik Österberg nu verkar betrakta som en statlig myndighetsuppgift att tillhandahålla. Utvecklingen går alltså i rätt riktning, om än i sakta mak.
Mot den bakgrunden borde budskapet från socialdemokraterna vara att utvecklingen mot mera konkurrens är positiv och att premiepensionssparandet och PPM fyller en viktig funktion genom att visa fondspararna på den mångfald som finns. Men regeringen vill alltså gå längre en så och börja tassa i rågången mellan det privata sparandet och premiepensionssparandet.
Finansmarknadsministern argumenterar för att de höga fondavgifterna skadar tilltron till hela fondbranschen. Men frågan är om inte regeringens agerande i så fall gör än större skada. Vad Sven-Erik Österberg säger är ju att det fordras att staten klampar in på marknaden - att en statlig myndighet bör vara fondspararnas bästa vän.
De argumenten känns väl så olustiga som de stora vinster bankerna gör på medioker förvaltning av privat sparkapital.