Staten ska inte äga flygbolag heller

Politik2010-02-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett tufft sparprogram ska genomdrivas - 650 anställda ska bort. Fem nya miljarder ska in i företaget. Så hoppas Sas ledning kunna rädda flygbolaget, efter att man gått med hela 3,4 miljarder kronor i förlust under 2009.
För ett år sedan plöjde svenska staten in 1,3 miljarder kronor i företaget. Skälet som angavs var då att man trodde på bolagets nya strategi, Core Sas.
Nu har regeringen återigen gett besked om att man är intresserad av att gå in med en miljard i en nyemission. Den här gången är förutsättningen att facket går med på nödvändiga kostnadsbesparingar.
Vad är det egentligen som pågår? Skulle inte staten sluta med att pumpa in pengar i bolaget?
Så sent som i december gav näringsminister Maud Olofsson besked om ett stopp för stödet:
"Jag tror inte att skattebetalarna är beredda att skjuta till mer pengar till Sas nu," förklarade hon i Sas interntidning Stories.
Nu låter det annorlunda. Vid en presskonferens i riksdagen på tisdagen förklarade hon att det numera finns affärsmässiga skäl att tro att investeringarna i Sas kan ge god avkastning. Ett antal viktiga faktorer har ändrats: bolaget, dess anställda och bankerna är numera beredda att bidra till en förbättrad lönsamhet.
"I det läget menar jag och regeringen att det är huvudägarens ansvar att bidra," sade hon.
För alliansen - inte minst för Maud Olofsson själv - är agerandet riskabelt. Efter kriserna i Volvo och Saab gäller det att stödet till Sas verkligen får effekt.
Visst kan tillskottet hjälpa Sas att överleva ett tag till. Men företaget har extremt stora utmaningar framför sig - inte minst eftersom det är hårt pressat av konkurrensen från lågprisflyg.
Förmodligen är det en del väljare som undrar varför staten väljer att stötta Sas, när man inte var beredd att gå in som ägare till det likaledes krisdrabbade Saab.
Det finns en del avgörande skillnader, som att Saab hade en utländsk ägare, General Motors, som shoppade stödpengar bland Europas regeringar. Sas ägs redan delvis av den svenska staten - liksom av den norska och den danska. Sveriges andel är drygt 21 procent, medan Norge och Danmark har omkring 14 procent vardera. Dessutom ägs bolaget också av privata investerare, bland annat Wallenbergsfären.
Ett skäl till att regeringen har gått med på nyemissionen kan också vara att man så starkt har betonat GM:s ägaransvar för Saab - nu tvingas man ta ett stort ansvar för Sas.
Men det är inte anledning nog att behålla bolaget på sikt. Regeringen bör ta en allvarlig funderare på hur många chanser Sas ska få.
"Vi ska inte använda välfärdens pengar till att bygga bilar," förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt mitt under Saab-krisen. Välfärdens pengar borde inte heller gå till att driva flygbolag.