Staten ska inte försvåra självstyret

Politik2013-12-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Vi har kommunalt självstyre men nästan all verksamhet styrs av statliga regler Antalet tjänstemän som kommer med pekpinnar och diktat ökar hela tiden medan kommunerna kämpar med sin ekonomi för att ha kvar tillräckligt med antal anställda för att klara alla ökade krav och nya regler.

Snart är det fler inspektörer och statliga beslutsfattare som utövar kontroll än det är utförare i kommunerna. Nu måste vi säga stopp så här kan det inte fortsätta.

Ett av ärendena på regionfullmäktiges sammanträde i måndags belyser detta. Ärendet handlade om räddningstjänstens framtida organisation på Gotland. Även där kom ökade statliga krav fram som fördyrar räddningstjänsten med åtskilliga miljoner. Den här gången tyckte länsstyrelsen att det skulle anställas ett fristående befäl i Visby som åkte ut och tog över ledningen i deltidsbrandkåren ledning när något inträffade. Kostnad: 2 miljoner per år. Jag har inte uppfattat att det var ett helt nödvändigt behov av utökning, verksamheten har under många år fungerat bra utan denna tjänst. Här hade faktiskt regionstyrelsen stått emot och strukit tjänsten. Detta hade en handläggare på länsstyrelsen på Gotland reagerat på och med stöd av en tjänsteman på länsstyrelsen i Stockholm som uttalat sig utifrån Storstockholmsperspektivet ifrågasatt strykningen.

Vid fullmäktiges sammanträde går regionstyrelsens ordförande upp i talarstolen och tar tillbaka regionstyrelsens förslag och utökar regionens kostnad med 2 miljoner. Protester mot detta förslag från bland annat Centerpartiet fick inget gehör utan klubbades bort. Varför vågar inte regionledningen stå upp för det man tidigare uppfattat som rimligt?

Politik är att påverka och utveckla samhället i vårt fall Gotland. Mycket handlar om att påverka beslutsfattare i Sverige men även på internationell nivå. Gotland är unikt eftersom ön sommartid besöks av många inflytelserika i näringsliv och politik. Dessa har vi arbetat med att påverka inte minst under Almedalsveckan och det sommarmöte som länsstyrelsen och regionen ordnar. Johan Malmros (FP) skrev i GT (14/12) om sin återkommande kritik mot arrangemanget och anger att det finns ett kompakt motstånd hos gotlänningarna.

Hur Johan tagit reda på det kompakta motståndet skriver han inte. Han skriver att han ibland brukar bli idiotförklarad av gotlänningar. De gotlänningar jag träffar tycker att det är viktigt att försöka påverka inte minst vad det gäller våra kommunikationer. Jag tycker han i sin tur idiotförklarar den majoritet av fullmäktiges ledamöter som tycker att det skulle vara helt fel att avveckla denna möjlighet till påverkan.

Snarare borde kontakterna utvecklas och jag tror att alla skulle välkomna om Johan Malmros kunde engagera sig i detta och jobba för rättvisa villkor för Gotland..

God jul o gott nytt år!