Nikotinbranschen är full av skickliga, ofta motstridiga, ekonomiska intressen. Å ena sidan finns de som vill sälja cigaretter, å andra sidan de som vill sälja antingen cigaretter eller snus.
Därutöver finns de företag som gjort sig en förmögenhet på andra sorters nikotin- eller nikotinavvänjningsprodukter: sugtabletter, plåster, inhalatorer och tuggummin.
En mängd aktörer presenterar en mängd fakta och rapporter, och för konsumenten kan det vara svårt att bedöma vad som egentligen funkar, eller hur farligt det är.
Ett exempel är EU-förslaget om ett förbud mot vissa smaktillsatser i tobaksprodukter. Ett förbud, tänkt att motverka cigaretter med godissmak, kan innebära att exempelvis snus med lingon- eller lakritssmak blir förbjudet. Men diskussionen handlar om olika smakämnen - och är inte helt okomplicerad. Därför förlitar vi oss gärna på oberoende experter.
På fredagen avslöjade Aftonbladet att två av Folkhälsoinstitutets tobaksexperter är nära kopplade till läkemedelsbolaget Pfizer, som tillverkar nikotinavvänjningsmedlet Champix. De båda experterna är mycket kritiska till snus, och positiva till Champix.
Pfizer är skickliga lobbyister. De har skrivit en mall för remissvar inför höstens beslut om ett nytt europeiskt tobaksdirektiv. Aftonbladets granskning visar att identiska svar har skickats in av föreningarna Läkare mot tobak och Tankesmedjan Tobaksfakta.
Det finns otroligt mycket pengar i både tobak och tobaksavvänjning. Statliga myndigheter borde vara mycket försiktiga med vilka experter de knyter till sig - och vilka andra kopplingar de experterna har.
Som medborgare förväntar vi oss att Folkhälsoinstitutets experter arbetar för vårt bästa, inte för nikotinförsäljarnas eller läkemedelsbolagens.