Statistiken kan knappast misstolkas
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I mitten av augusti debatterade de tvÄ grannsidorna i Gotlands Tidningar i sina ledarkommentarer om arbetsmarknadsstatistiken. För ungdomarna hade vi olika syn pÄ lÄngtidsarbetslösheten. Det berodde pÄ att vi valde olika kriterier i redovisningen. Den officiella statistiken talar nÀmligen om lÄngtidsinskrivna (de som under de tvÄ senaste Ären inte haft nÄgot varaktigt jobb mer Àn en mÄnad i taget) och lÄngtidsarbetslösa (vilket för dem under 25 Är innebÀr att man inte haft arbete de senaste 100 dagarna).
Man mÄste alltsÄ dÀrför ha samma utgÄngspunkter för jÀmförelserna om begreppsförvirring skall undvikas.
NÀr nu statistiken för Gotlands del Àr klar till och med augusti sÄ finns det fÄ möjligheter att ta fram sÀrredovisningar som kan visa att Ärets siffror Àr mindre fördelaktiga Àn fjolÄrets. Framförallt sÄ visar ungdomssidan att tappet frÄn juli till augusti inte Àr lika stort som i fjol. I Är Àr den ofrÄnkomliga ökningen av arbetslöshet med tanke pÄ sÀsongsanstÀllningar 45 personer medan den i fjol var 99.
Jag skulle kunna redovisa rader av siffror som faller ut till Ärets fördel, men om man inte ser uppspaltningen i tabeller blir det svÄrförstÄbart. LÄt mig ÀndÄ redovisa att augustisiffran för ungdomsarbetslösheten i Är pÄ Gotland visserligen ligger 1,5 procentenheter över rikssnittet med sina 6,7 men det understiger ÀndÄ klart fjolÄrssiffran som var 8,6 och lÄg 2.2 procentenheter över rikssnittet.
Den som vill trÀnga djupare in i siffrorna kan fÄ hela statistiken genom att gÄ in pÄ lÀnsstyrelsens webbplats och klicka vidare till arbetsmarknadsstatistik. DÀr ligger idag de tre senaste Ärens statistik redovisad mÄnad för mÄnad. Det gÀller dÄ att se helheten i redovisningen och inte stirra sig blind pÄ enskilda poster.
Men, som sagt, det Àr svÄrt att i arbetsmarknadsstatistiken finna ens enskildheter som gör dagslÀget till sÀmre Àn motsvarande period förra Äret.
Mot den bakgrunden sÄ faller ocksÄ mycket i det resonemang som Kommunals Gotlandsordförande Magnus Jonsson hade pÄ insÀndarplats i torsdagstidningen. Han nÀmner dÀr bara allt som med hans synsÀtt blivit sÀmre efter regeringsskiftet men inte ord om vad det uppvÀgs av. Som exempelvis en betydligt högre sysselsÀttningsgrad, vilket bör gagna alla i Sverige.