Säger man Saab Automobile tänker nog de flesta av oss på en bilfabrik som inte tillverkar bilar och anställda som inte får några löner.
För andra gången på två år har Saab Automobile genomgått en rekonstruktion. Den senaste rekonstruktionen har inte kunnat fullföljas, utan avslutades i fredags.
De kinesiska intressenterna vill överta hela bilfabriken vilket ägaren Viktor Muller inte går med på. Sedan sommaren har lönen utbetalats genom den statliga lönegarantin. Men den 21 oktober upphörde den och då ska företaget själv betala löner och de 160 fordringsägarna. Och inga pengar finns i företaget.
Den som är intresserad av bilar och av svensk industri tänker på ett udda bilmärke som nästan alltid gått med förlust, men som under åren varit mycket innovativt och tagit fram världsunika tekniska lösningar.
Vi lite äldre minns Erik Carlsson, "Carlsson på taket" som satte Saab på världskartan 1963 genom sin seger i Monte Carlo-rallyt. Företagsnamnet förknippas numera mest med trassel och bekymmer.
Vamlingbo Turbinservice
Första gången jag själv kom i kontakt med den statliga lönegarantin var hösten 1979. En tidig morgon på jobbet ringde telefonen. En man presenterade sig och frågade vad han och hans arbetskamrater skulle göra.
När de nyss hade kommit till sin arbetsplats var verkstadsportarna låsta och när de tittade in i lokalerna saknades en hel del maskiner (!). De var utelåsta från sin arbetsplats.
Det blev en snabb resa till Vamlingbo och fabriken Turbinservice. Där stod ett gäng utelåsta män och frågade vad som hänt med deras arbetsplats.
Varken ägaren eller hans bil syntes inte till och ingen svarade inte heller på hans telefon. Vad hade hänt? Var det arbetsförmedlingen som skulle agera och i så fall hur? Var de anställda att betrakta som arbetslösa, eller ...? Mycket oväntade saker får man vara med om, om man arbetar på en arbetsförmedling, men aldrig tidigare en sådan händelse. Alltnog, för säkerhets skull registrerade jag personuppgifter på de förbryllade männen.
Skickliga verktygsmakare
Senare på dagen stoppade polisen tillfälligt en lastbil lastad med maskiner som körde ombord på färjan i Visby. Lastbilen var på väg till England dit företaget nu flyttade.
Turbinservice i Vamlingbo var inte vilket dussinföretag som helst. Man tillverkade mycket avancerad marinteknik med ett unikt koncept till stora fartyg som trafikerade världshaven.
Företagets speciella tillgångar var de tiotalet anställda, skickliga verktygsmakare och svetsare samt en arsenal av ritningar till laddningskylare och annan marinteknik. När fartygens egen teknik havererade kunde de oftast inte fortsätta sin trad, utan fick ankra upp och ligga stilla till skyhöga kostnader.
Då kontaktades lilla Vamlingbo på Gotland och ett arbete dygnet runt startades upp med tillverkning av nya delar. Samtidigt chartrades flyg och helikoptrar upp för att montörerna direkt skulle kunna färdas till fartyget och göra sina reparationer.
Lönegaranti vid konkurs
Så småningom gick företaget i konkurs och den statliga lönegarantin gick in och betalade ut lönerna. Genom denna arbetsmarknadsreform har ekonomin för tiotusentals svenskar och deras familjer under åren kunnat tryggas. För Turbinservice-arbetarna hösten 1979 och dagens Saab-arbetare 2011.
Statliga lönegarantin, en klassisk socialdemokratisk reform sedan 1970.